ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Alojz Zupan

Alojz Zupan se je v slovensko glasbeno zgodovino zapisal kot izjemen klarinetist, solist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, profesor na Akademiji za glasbo Ljubljana in dirigent Delavskega pihalnega orkestra Trbovlje. Med številnimi priznanji so ga leta 1999 imenovali tudi za častnega občana občine Trbovlje.

Klarinetist Alojz Zupan (Vuj) izvira iz trboveljske izseljenske družine, rodil  se je 20. maja 1935 v kraju Aumetz v Franciji. Družina se je leta 1947 preselila v Trbovlje, kjer je Zupan začel svojo glasbeno pot. Šolanje je nadaljeval v Ljubljani na Srednji glasbeni šoli, kasneje pa se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Diplomiral je leta 1961.

Po diplomi je kot štipendist Prešernovega sklada odšel na izpopolnjevanje v Pariz. Leta 1958 je postal prvi klarinetist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, kjer je igral do leta 2000. V tem času je posnel številne solistične plošče ob spremljavi omenjenega orkestra. Od leta 1963 dalje je delal tudi kot pedagog na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani ter na ljubljanski Akademiji za glasbo. Na slednji je bil redni profesor klarineta ter predstojnik Oddelka za pihala, trobila in tolkala. Že v času študija (leta 1960) je postal član Pihalnega kvinteta RTV Slovenija – v kvintetu je igral vse do njegove razpustitve leta 1995. Za Radio in televizijo Slovenija je Zupan (v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Pihalnim kvintetom RTV SLO) odigral in posnel večino domačih in tujih solističnih glasbenih del za klarinet.

Svoj pečat je pustil tudi v Trbovljah. Trboveljski glasbeniki in publika so ga izjemno cenili, med letoma 1986 in 2007 je bil umetniški vodja in dirigent Delavske godbe Trbovlje. Z godbo je dosegal izjemne uspehe, med drugim prva mesta na svetovnih prvenstvih godb na Nizozemskem. Godba je v njegovem času slovela kot najboljša godba v Sloveniji, izjemno cenjena tudi v tujini zaradi svojega izjemno tenkočutnega in bogatega zvena ter umetniško prefinjenega podajanja glasbene literature.

Za njegovo požrtvovalnost in uspehe, ki jih je skupaj s svojimi godbeniki dosegel, mu je Občina Trbovlje leta 1999 podelila naziv častnega občana. Bil je tudi prejemnik različnih drugih časti. Leta 1961 je prejel študentsko Prešernovo nagrado, leta 1871 je postal častni član AFS France Marolt, leta 1976 je prejel v Trbovljah plaketo Tončke Čeč, 1977 nagrado JRT za izvedbo koncerta Pavla Šivica, 1981 plaketo RTV Slovenija, 1985 nagrado Prešernovega sklada, 1988 red zaslug za narod s srebrno zvezdo, 2000 Gallusovo plaketo za življenjsko delo na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti, 2000 Verdienstkreuz (častni križ) CISM, plaketo Bojana Adamiča in zlati častni znak Zveze slovenskih godb.

Njegov sin je klarinetist in dirigent orkestra Mandolina Ljubljana Andrej Zupan. Zupan je vzgojil veliko odličnih klarinetistov, med njimi tudi svojega naslednika v orkestru RTV, na Akademiji in na dirigentskem podiju Delavske godbe Trbovlje Jožeta Kotarja.

Alojz Zupan Vuj je umrl 1. januarja 2012 v Ljubljani.

Savus

Foto: CZ.si

Viri in literatura

Delavska godba Trbovlje: pogovor z dirigentom Alojzom Zupanom, Glasbena matica, 1994

Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjskozasavski.si, Obrazi slovenskih pokrajin, 2020


 

Previous article
Next article

Isti avtor