Razmere na požariščih na Krasu so še vedno zelo resne. Ponoči so gasili posamezna žarišča ter polivali in čistili robove požarišč. Okoli četrte ure ponoči je območje prešla fronta z dežjem, vendar je zemlja tako suha, da se na požarišču dež ni kaj prida poznal. Danes na požarišču spet pomagajo zasavski gasilci.

Okoli pol petih zjutraj se je na pot iz Zasavja odpravilo 145 gasilcev s 26 vozili. Gasilske enote dopoldne nadaljujejo aktivnosti na terenu, ki so namenjene predvsem intenzivnemu zalivanju robov požarišča. Požarišče preletava helikopter, ki s pomočjo termokamere identificira posamična žarišča, ta pa posledično gasijo iz zraka. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje se danes s požarom spopada 1500 gasilcev iz vse države.

Na terenu so tudi prostovoljci, ki pod koordinacijo Zavoda za gozdove izvajajo protipožarne poseke in čiščenje okoli vasi, s čimer želijo preprečili preskoke požarov oziroma obraniti objekte. Večje škode na objektih do zdaj sicer ni bilo, pogorela je le lovska koča med Renčami in Trsteljem.

Včeraj je bilo na terenu 1070 gasilcev iz šestih gasilskih regij, pripadniki Slovenske vojske, policija, enote nujne medicinske pomoči ter drugi pripadniki sestava civilne zaščite. Opravili so tudi pregled požarišča z brezpilotnim letalnikom Slovenske vojske.

Že v četrtek zvečer se je na Kras s 26 gasilskimi vozili odpravilo 114 gasilcev iz zasavske regije. V noči na torek pa je pomagalo pri gašenju in omejevanju ognja 73 zasavskih gasilcev, ki so opravili nočno izmeno. Čistili in zalivali so rob nedeljskega požarišča in rob prejšnjega pogorišča, kjer je pogorelo približno 10 hektarjev površine.

Savus

Foto: PGD Zagorje