»Še sinoči je na Kumu in pod njim medlo in smo se komaj spustili v dolino. Zgodaj zjutraj so cestarji odlično splužili ceste, kar je nam, organizatorjem, močno olajšalo delo. Zjutraj se je naredil krasen dan, dopoldan je bilo malo megle na delih poti, potem pa je bilo spet lepo,« je povedala predsednica PD Kum Trbovlje Marjeta Bricl.

Pohodniki so bili zadovoljni s potjo, še posebej, ker jih je proti vrhu pričakala prava zimska idila z obilo snega. Udeleženci pohoda so prišli iz vseh strani Slovenije, bilo jih je bistveno več, kot lani. Pohoda se je udeležilo tudi več organiziranih skupin, poleg standardnih planincev iz Brežic so bili še posebej opazni udeleženci iz Šentjurja pri Celju. Iz Hrvaške pričakujejo pohodnike v soboto, saj sosedje drugega januarja nimajo praznika.

Pohodniki so se tudi tokrat na pot odpravili iz Trbovelj, Hrastnika in dolenjske strani. Na vseh treh izhodiščih, v Trbovljah, Hrastniku in Videncah, so jih pozdravili člani PD Kum Trbovlje. Vsi so bili nagrajeni z lepim planinskim druženjem in čudovitim dnevom. Pri sestopu se je ena izmed udeleženk poškodovala. Zvin gležnja so ji oskrbeli gorski reševalci, ki so ponesrečenko tudi odpeljali na urgentni center v Splošno bolnišnico Trbovlje.

Doslej se je 36 pohodov udeležilo več kot 45.000 udeležencev. Tokrat so organizatorji pohod spet pripravili na drugi januar, ki je bil tradicionalni datum za novoletne pohode na Kum. Ker je drugi dan v letu spet praznični dan, bodo novoletne pohode spet organizirali drugega. Tisti, ki dolga leta ne smejo manjkati na pohodu, so tega še posebej veseli, saj je bil drugi januar na Kumu vedno prazničen. Še posebej zaradi tega, ker so se srečevali stari planinski prijatelji, si voščili varne poti in srečo v mladem letu in je bil pozdrav srečno tokrat v planinah prav tako pomemben, kot je v zasavskih dolinah. Pozdrav, ki pomeni željo po sreči na zasavskih vrhovih, kot (je) pomeni(l) v dolini željo po varni vrnitvi iz rudnika.

MP

Prejšnji članekDecember 2017
Naslednji članekPrva v Zasavju