Telemark na zmagovalnem odru Gira Italia. Neverjetni Strahovljan Primož Roglič je v prvi etapi dirke po Italiji na 8,2 km dolgem kronometru v Bologni pokazal izjemno pripravljenost. Kisovčan, častni občan Zagorja, je zmagal v majici ekipe Jumbo Visma.

Prvi Slovenec, ki mu je uspelo obleči rožnato majico najboljšega na eni izmed največjih trotedenskih dirk na svetu, ne skromen, vendar izjemno samozavesten Zasavec Primož Roglič. Kratko, 8,2 kilometra dolgo prvo etapo je prepeljal v izjemnem ritmu. Že na ravnini je bil najhitrejši, dodatne sekunde pa je lovil tudi na okrog dva kilometra dolgem klancu pred ciljem, ki ga je v izjemnem tempu prepeljal kar s kolesom za kronometer.

Roglič je tekmecem dokazal, da je izjemno pripravljen. Na Giro se je pripravljal od lanske jeseni, že konec lanskega leta je prepeljal in si natančno ogledal vse ključne dele dirke. Čez zimo je izjemno izpopolnil tudi lego na kolesu za kronometrske preizkušnje. Svojo odlično pripravljenost je pokazal na vseh letošnjih dirkah. Prav na vseh, ki jih je vozil, je zmagal.

Vse tekmece je pustil za seboj z lepo prednostjo. Najbolj se mu je približal Anglež Simon Yates, samooklicani favorit dirke, ki je zaostal za 19 sekund. Za njim so več kot 20 sekund zaostali tudi drugi glavni favoriti: Italijan Vincenzo Nibali, Kolumbijec Miguel Angel Lopez in Nizozemec Tom Dumoulin.

Roglič je na polno pognal s prvim vrtljajem kolesa in vztrajal do cilja. »Danes ni bilo prave taktike. Celotno progo sem šel na vso moč. Naredil sem vse, kar je bilo v mojih močeh,« je po dirki dejal Roglič. Še najbolj ga je motilo to, da je moral na cilju zelo dolgo čakati, kako se bo razpletla dirka.

Roglič je po navdušujoči zmagi, ki je spravila na noge njegove navijače, ostal miren in povedal, da je do konca dirke po Italiji še veliko kilometrov. Na cilju so ga tokrat ob partnerici Lori (s Primožem pričakujeta po koncu Gira naraščaj) in navijačih z vseh koncev Evrope pozdravili tudi njegovi nekdanji športni kolegi iz skakalnih vrst. Za televizijsko postajo Eurosport se je v slovenščini zahvalil vsem, ki navijajo zanj.

Roglič današnjo nedeljo preživlja v rožnati majici, ko brani majico vodilnega na 205 kilometrov dolgi etapi od Bologne do Fucecchia.

Savus

Foto: Fb Primož Roglič