Po dobremu odzivu občanov na letni koledar, ki so ga v Mladinskem gledališču Svoboda Trbovlje pripravili lansko leto, se je ideja za Svobodnice pojavila z željo po ponovnemu pristopu do občanov s produktom, ki vključuje kulturno-umetniški element. Tako so nastale Svobodnice. In kaj so Svobodnice?

Svobodnice so zbirka osmih slovenskih ljudskih pravljic, ki so jih zvočno posnele izkušene bralke pravljic. Posnetki so zbrani na USB ključku. Sredstva, ki jih bodo zbrali s prodajo Svobodnic, bodo namenjena stroškom vzdrževanja stavbe Dom Svobode.

Svobodnice za lahko noč

Ana Hribšek je dolgoletna članica in mentorica ene od treh otroških gledaliških skupin v Mladinskem gledališču Svoboda Trbovlje, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Svoboda Trbovlje. Ana je jeseni prevzela organizacijo projekta Svobodnice. Ime projekta seveda nikakor ne predstavlja naključje, ampak skrbno načrtovan umetniški izdelek gledališke sekcije, ki se v zadnjem času sicer lahko pohvali z rekordnim vpisom osnovnošolskih skupin. Prav najmlajšim so namenjene tudi Svobodnice.

Kaj so Svobodnice?

Svobodnice so zvočne pravljice, posnete na USB ključku, ki je pakiran v lični embalaži in tako predstavljajo simpatično darilo za najmlajše. S Svobodnicami želimo poslušalcem ponuditi izdelek za obdarovanje, ki je drugačen, a vendar uporaben, ter predvsem izdelek, ki ponazarja del naše umetnosti. Če je lansko leto na gledališkem koledarju prevladoval gib, letos prevladuje govor. Glavno vodilo je bilo tudi to, da so pravljice posnete na nosilcu, ki je praktičen in vseskozi uporaben (brez uporabe interneta). Pravljice lahko otroci poslušajo ne le doma, ampak tudi v avtu, šoli, ipd. Od tod ideja za snemanje na USB ključke.

Kako ste prišli do ideje za izdelavo Svobodnic?

Ideja o Svobodnicah se je začela razvijati že konec poletja, ko so se začeli prvi pogovori o prihajajoči sezoni, ter predvsem o zimi, položnicah, finančnem stanju … Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje je namreč sekcija Kulturnega društva Svoboda Trbovlje, društvo pa je lastnik zgradbe Dom Svobode. Stroški vzdrževanja stavbe so res veliki in s tovrstnimi akcijami poskušamo prispevati k plačevanju stroškov.

S kom sodelujete pri projektu?

Pri projektu sodeluje odrasla skupina članov našega gledališča. Nekateri so vključeni na organizacijski ravni, najbolj izpostavljene in vidne oziroma slišane pa so zagotovo bralke pravljic. Za projekt smo izbrali izkušene bralke, ki imajo za seboj že kar lepo število prebranih otroških zgodb in pravljic, ki pa so pred finalnim snemanjem opravile bralne vaje z dolgoletno članico Katarino Pajer Povh, za grafično podobo pa je poskrbela naša (tudi likovno nadarjena) članica Nastja Abdič.

Kako je potekala izvedba projekta?

Vzdušje pri nastajanju Svobodnic je bilo zelo prijetno. Vsi povabljeni sodelujoči so se na vabilo in idejo odzvali zelo pozitivno. Vsak je nase prevzel košček projekta in ga izpeljal vrhunsko.

Kako in kje je potekalo snemanje?

so zaživele v studijskih prostorih, ki so nam jih prijazno odstopili na radiu Kum. Snemanje je potekalo ob različnih dnevih – odvisno od časovne razpoložljivosti članov, ki so sodelovali pri projektu.

Kdo so bralke pravljic?

Bralke pravljic so Ana Kodrič, Anja Lenart, Ivana Majcen, Katarina Pajer Povh, Nina Žagar, Nives Knific in Katra Kozinc.

Ali je med snemanjem prišlo do zapletov, se je zgodilo kaj nepričakovanega?

Ne. Do zapletov ali drugih nepričakovanih situacij tekom projekta ni prihajalo. Največji izziv je predstavljalo usklajevanje urnikov, saj so vse bralke polno zaposlene s svojimi domačimi poslušalci, ki zahtevajo svoj čas in pozornost.

Kako ste izbirali pravljice, ki se bodo znašle na USB ključku?

Precej hitro smo se odločili, da bodo pravljice ljudske. Takšne, ki so že malce pozabljene, pa si vseeno zaslužijo svoje mesto v otroških spominih. Na pripravljalne sestanke smo prinesli nekaj zbirk ljudskih pravljic, jih prebrali in se na podlagi njihove teme, sporočila in dolžine odločili, katere bodo postale Svobodnice.

Katerih osem pravljic ste izbrali?

Izbrali smo osem slovenskih ljudskih pravljic: Zajec in jež, Hvaležni medved, Ježek Janček, Zajec in repa, Mojca Pokrajculja, Boter petelin in njegova zgodba, O fižolčku, ogenjčku in slamici ter Pšenica – najlepši cvet.

Lahko za konec pripišete kakšno simpatično zgodbo ali pripetljaj, ki se je zgodil med ustvarjanjem?

Proces je potekal zelo mirno, organizirano. Res je užitek ustvarjati in biti del zgodbe takšnih projektov. Za to se želimo zahvaliti tudi vsem sodelujočim – bralkam, monterju, oblikovalki, in celotnemu timu MGST-ja, ki ustvarja spodbudno okolje za ideje kot so Svobodnice.

In kako lahko bralci pridejo do svoje Svobodnice?

Cena USB ključka s pravljicami, zapakiranega v lični škatlici, je 15 €/kos, v primeru nakupa 5 USB ključkov in več je cena 10 €/kos. Naročila sprejemamo na: svobodatrbovlje@gmail.com. Člani in članice MGST bomo Svobodnice prodaji na sejmu Turističnega društva Trbovlje v soboto, 10. decembra, od 9. do 13. ure pred Delavskim domom Trbovlje, prav tako pa nas boste našli na tržnici Trbovlje v soboto, 17. decembra, od 8. do 12. ure.

Savus

Foto: MG Svoboda Trbovlje