Članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke so se udeležile 60. čipkarskih dnevov v Železnikih.

V Železnikih so včasih klekljali vsi, tako moški kot ženske, starejši in mlajši, saj je bil v določenih obdobjih to edini vir preživetja. Zato ni čudno, da je najstarejši klekljarski festival z neprekinjeno tradicijo nastal prav tam. Letos je praznoval že 60. letnico.

Kontinuiteto prireditve niso prekinile niti korona razmere v preteklih dveh letih, le prireditev je bila nekoliko okrnjena. Ob okrogli obletnici pa so organizatorji v goste povabili tudi Društvo zasavskih klekljaric Srčevke. Na prireditvi smo se predstavile z razstavo res raznolikih horoskopov iz različnih držav Evrope in z nekaj čipkami na temo Zasavja.

Čeprav v Zasavju klekljanje nima tradicije in je bilo Društvo zasavskih klekljaric ustanovljeno šele leta 2015, je s svojim delom postalo prepoznavno širom Slovenije in je bilo tudi eno od 18-tih nosilcev nominacije za vpis »Klekljanje čipk v Sloveniji« v svetovni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri UNESCO.

Članice društva prihajajo kar iz devetih občin, kar je zaradi oddaljenosti članic določen problem, ki pa ga rešujemo tudi z uporabo modernih komunikacijskih poti – FB, elektronska pošta, Teams. Te uporabljamo tudi za predstavitev našega dela širši javnosti, predvsem pa so bile nepogrešljive v času ukrepov zaradi epidemije v zadnjih dveh letih.

V kolikor vas zanimajo nove klekljarske tehnike in želite aktivno ustvarjati na tem področju, vas članice društva zasavskih klekljaric Srčevke vljudno vabimo v svoje vrste.

Jana Klinc Češnovar

Foto: Srčevke