nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Spoznavali Evropsko unijo

Ekskurzijo v prestolnico EU, Bruselj, je organiziral Socios, zavod socialnih storitev iz Trbovelj, namenska finančna sredstva zanjo pa je dal Oddelek za obiske in seminarje, ki deluje v okviru Generalnega direktorata za informiranje Evropskega parlamenta.

V sklopu intenzivne tridnevne ekskurzije od 20. do 22. oktobra so si učenci OŠ Tončke Čeč in OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, dijaki GESŠ Trbovlje ter skupina študentov ogledali Hišo evropske zgodovine. Ta je navdušila mlade in nas, malo manj mlade, z možnostjo interaktivnega in multisenzornega spoznavanja in odkrivanja skupne evropske zgodovine. V Planetariumu so mladi odkrivali načine demokratičnega odločanja v evropskih inštitucijah in se praktično preizkušali v vlogi evropskih politikov. Igra vlog je mlade navdušila, a zaradi svoje intenzivnosti, razgibanosti in vsebinske ter postopkovne zahtevnosti tudi izčrpala.

Obiskali smo sedež Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski Uniji, kjer nam je veleposlanica, namestnica stalnega predstavnika RS pri EU Tamara Weingerl-Požar kratko, a zelo prijazno predstavila delo predstavništva ter zaposlenih v njem. Njen sodelavec, svetovalec za področje izobraževanja, mladine in športa Luka Živič pa je ob slikovni predstavitvi razlagal o delovanju Evropske unije, njenih inštitucijah, politični in vsebinski vlogi posameznih organov in zaposlenih. Mlade je seveda najbolj zanimala možnost vključevanja v evropsko financirane projekte, od izmenjav do študija in potovanj.

Z nami se je pogovarjala tudi Trboveljčanka Barbara Kužnik, sodelavka Evropskega novinarskega centra, ki povezuje novinarje in novinarke z novimi idejami in boljšimi orodji za digitalno prihodnost.

Evropski parlament, katerega člani so tudi slovenski predstavniki, smo si ogledali v ponedeljek popoldan. Izjemno prijazno nas je na ogled popeljal Rok Koželj, ki nam je približal delo v parlamentu. Vsi, ki so nas sprejeli, so s svojim izjemnim poznavanjem delovanja evropskih inštitucij, s svojo prijaznostjo in dostopnostjo pustili izjemen vtis na celotno ekipo.

Evropska unija je naša prihodnost, prihodnost mladih, ki lahko v njej najdejo ideje in možnosti za svoj osebni in profesionalni razvoj. In učenje na terenu je zanesljivo nepozabna izkušnja. Če k temu dodamo, da so se na ekskurziji povezale generacije, da smo si ogledali tudi večerni Bruselj in se posladkali z vaflji, se lahko razume, da smo se imeli lepo.

MLD

Isti avtor