Letošnja tema je bila integriteta realnosti. Sodelujoči novomedijski umetniki so si zastavljali vprašanja, kaj je danes resnično in kje je meja med otipljivim in virtualnim svetom. Publiko so obenem izzivali, da se sooči z nepredstavljivim.
Študentje z doktorskega študija »Empowerment Informatics« iz Univerze v Tsukubi (Japonska) so predstavili projekt Childhood project, preko katerega obiskovalca vrnejo v otroštvo. Edinstvena izkušnja poteka prek virtualnih vmesnikov, ki omogočajo, da odrasla oseba vidi in tipa svet iz perspektive otroka. Mednarodna skupina Be Another Lab se je predstavila s projektom Machine to be another, skozi katerega obiskovalec izkusi, kako je biti v koži drugega. Gre za interaktivno instalacijo, ki obiskovalcu omogoča, da se vidi v telesu druge osebe in prisluhne njenim mislim. Slovenski avtor Srečo Dragan je predstavil skoraj znanstvenofantastično vizijo prihodnosti, v kateri humanoidni roboti demonstrirajo namesto nezadovoljnega in pasivnega delavstva. V umetniškem smislu projekt odpira sodobno paradigmo življenja in vprašanja o zaposlovanju v prihodnosti, robota pa umešča kot demonstranta, ki nastopi namesto otopelih delavcev v boju za pravično delo. Projekt belgijskega vizualnega producenta Jonas Degrava je publiko popeljal v povsem novo shizofreno plat umetne inteligence. V njegovem projektu nevronska mreža, naučena z več tisoč fotografijami, išče in najde vzorce ter slike v čistem šumu – oblike, kjer jih v resnici ni. Nemška umetnica Karine Smigla-Bobinski se je predstavila s projektom Simulacra, ki ponuja izkušnjo interakcije med magijo in racionalnim razumevanjem sveta. Interaktivna video instalacija prek povečevalnih stekel in svetlobe omogoča, da se opazovalec zazre v virtualni prostor in vidi tisto, kar je očem skrito.

speculum-articum-2015
Speculum Artium 2015. Foto: Katja Markovič

Stalnica na festivalu so predstavitve študentskih del magistrskega programa Interface Culture, pod strokovnim mentorstvom priznane umetnice in profesorice dr. Christe Sommerer iz Linza (Avstrija), ki vsako leto navdušujejo z interaktivnimi instalacijami. Letos so prvič skupinsko sodelovali tudi študentje Visoke šole za umetnost iz Nove Gorice, nemški umetnik Boris Petrovsky pa je predstavil svoje monumentalno delo, zvočno inštalacijo, sestavljeno iz več kot stotih gospodinjskih aparatov.Letošnji festival je spremljal mednarodni festival video umetnosti z naslovom digitalBigScreen. Video produkcijo ustvarjalcev s celega sveta so predvajali v kino dvorani.

ZT