Specialna olimpijada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju. Slogan specialno-olimpijskega gibanja se glasi: »Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.«

V sredo, 17. maja, so se člani Društva Sožitje Hrastnik udeležili 28. regijskih iger specialne olimpijade ljubljansko dolenjske regije. Čeprav rezultati tega tekmovanja niso najpomembnejši, ampak gre v prvi vrsti za druženje, pa tudi naši športniki, tako kot tisti pravi, želijo doseči kar najboljši rezultat. Po tej plati so bile igre za nas zelo uspešne.

Prvi od naših tekmovalcev je nastopil Gregor in v metu vorteksa v svoji skupini zasedel drugo mesto. Naslednji so se na tekmovališče podali Metka, Erko in Ermin, ki so tekmovali v metu žogice. Prav vsi trije so bili zelo uspešni. Erko in Ermin sta zmagala, Metka pa je osvojila srebrno medaljo. Na vrsti so bili tekači. Matjaž je v teku na 100 metrov na štartu malo zaspal in potem do cilja lovil tekmovalce pred seboj, a mu ni uspelo. Na cilj je pritekel kot peti in tretje mesto zgrešil za samo 10 stotink sekunde. Zadnji sta nastopili dekleti v teku na 50 metrov. Naša nova tekmovalka Vesna je na startu prav tako malo zamudila, a ji je kljub temu uspelo priteči na tretje mesto. Njena bolj izkušena soimenjakinja pa se je že iz starta pognala odločno in do cilja uspešno obranila prvo mesto.

Sandi Simončič

Foto: Društvo Sožitje Hrastnik