torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Slikarska razstava Sama Šilesa

V Galeriji Medija so v petek, 15. marca odprli slikarsko razstavo akademskega slikarja Sama Šilesa, ki jo je naslovil Krajine. Razstavljena dela so naslikana v tehniki olja in akvarela.

Slikarja Sama Šilesa in njegove slike je na otvoritvi razstave predstavila umetnostna zgodovinarka in kustosinja Anamarija Stibilj Šajn. Za kulturni program je poskrbela Glasbena šola Zagorje z naslednjimi izvajalci: Sara Tomažič (violina), Blažka Juvan (violina), Urška Vidic, prof. (klavirska spremljava) in Katja Žekar, prof. (mentorica). Otvoritve se je udeležila pisana struktura obiskovalcev, med katerimi se je po končanem uradnem programu razvila živahna debata.

Samo Šiles je bil rojen 3. decembra 1963 v Ljubljani. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani in študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Diplomiral je leta 1992 pri Metki Krašovec. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in fotografijo. Zaposlen je kot učitelj likovne umetnosti na Gimnaziji in sredni ekonomski šoli Trbovlje. Živi v Zagorju ob Savi.

Doslej je razstavljal na samostojnih razstavah v Škofji Loki, Ljutomeru in večkrat v Zagorju, Trbovljah in Ljubljani. Sodeloval je tudi na skupinskih slikarskih razstavah.

»Samo Šiles je razpet med pedagoškim delom in ustvarjanjem lastnih likovnih sledi, kar nedvomno zahteva številne kompromise. Prezentna slikarska dela pa dokazujejo, da mu to uspeva. So izbor iz opusa, uresničenega na manjših in večjih formatih, v oljni in akvarelni, pa tudi akrilni tehniki ter predstavljajo likovno produkcijo zadnjih sedmih let. V njih avtor razkriva klic k naravi. Snov za ustvarjanje najde v domačem okolju, v gozdnih površinah, ki so mu blizu, ki jih pozna, na katere je še posebej navezan. Ustvarjalno ga privlači tudi prostor ob reki Kolpi, kjer rad preživlja svoj prosti čas in kjer ga nagovarja drugačen krajinski obraz,« je zapisala ob razstavi Anamarija Stibilj Šajn. Med drugim je še zapisala: »Čeprav avtor usmerja svoje zanimanje na drevesa, to niso le elementi narave, ki imajo svojo formo in barvo, ampak premorejo simbolno pomenljivost. Drevo je namreč tisti element, ki povezuje zemljo in nebo in se tako dviguje v duhovni svet.«

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor