ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Sledi korakov – Dragica Kraljič

V torek, 21. marca, na svetovni dan Downovega sindroma sta Knjižnico Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi obiskala Dragica in Janek Kraljič. Dragica je avtorica knjige Nisem kot drugi v kateri opisuje življenje s sinom Janekom, ki ima Downov sindrom. Knjiga nosi tudi podnaslov Življenje z otrokom s posebnimi potrebami, izšla pa je pri Založbi Primus.

Obiskovalci so lahko prelistali tudi slikanico Vila z neba, ki jo je napisal in ilustriral Janek. V pogovoru z upokojeno magistrico defektologije Dragico Kraljič, katere kolumne lahko tedensko prebiramo v Jani, smo se najprej dotaknili, kaj Downov sindrom sploh je in zakaj je bil ravno 21. marec izbran za svetovni dan Downovega sindroma. Pojasnila je tudi poimenovanje tega sindroma.

V nadaljevanju boste slišali iskreno pripoved mame, ki se na eni strani sooča s sinovim stanjem, njegovimi rutinskimi navadami, željami, nemalokrat pa tudi z institucijami in s kakšno zdravstveno institucijo, ki kdaj Janeka obravnavajo površno. Seveda je spregovorila tudi o čisto vsakdanjih rečeh, ki jima jih ponuja življenje in družba, ki pa se vendarle skozi leta spreminja na bolje. Predstavila je tudi, kako se je Janek soočil z šolskim sistemom in kako se je znašel kot uporabnik VDC Tolmin.

Janek se je razveselil tudi množičnega obiska v knjižnici, predvsem uporabnikov VDC Zasavje, ki so gostoma zastavili tudi kakšno zanimivo vprašanje. Še nekaj besed, ki jih je o svojem sinu vsem nam namenila njegova mami: “Janek opazuje mene, opazuje odrasle, želi ravnati tako kot mi, želi, da bi bil tak kot jaz, tak kot vi… Posnema, kaj jaz rečem v trgovini. Tako je sprva opazoval tudi moja vnuka, svoja nečaka in zdaj so postali pravi prijatelji. Janek je zelo skrben in vedno za njima vse lepo pospravi. Dela ima še in še.” Več pa si o tem izredno prijetnem in toplem večeru v zagorski knjižnici oglejte v posnetku.

Igor Gošte

Foto: Matjaž Lavrič


 

 

Isti avtor