Današnja nedelja prinaša šahovski turnir v Trbovljah, kino v Trbovljah in Zagorju, pa nič kaj drugega pretresljivega. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 26. marec 2023


Vreme

Danes bo zjutraj precej jasno z nekaj megle po nižinah. Čez dan se bo od zahoda pooblačilo. Zapihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Popoldne bodo ponekod na zahodu že rahle padavine, ki se bodo zvečer okrepile in zajele vso Slovenijo ter do ponedeljka zjutraj povsod ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17 °C.

V ponedeljek bo spremenljivo oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe. Pihal bo okrepljen severni veter. V torek bo zjutraj pretežno jasno, možna bo slana. Čez dan bo spremenljivo oblačno, pihal bo severozahodni veter. V sredo bo sprva pretežno jasno, zjutraj bo ponekod še možna slana. Čez dan se bo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji pooblačilo.


Zapore cest

Na cesti Drtija-Izlake v Izlakah izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik, v Trbovljah je na Vodenski cesti do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja v Hrastniku pri TKI Hrastnik poteka izmenično enosmerni promet, kratkotrajne popolne zapore (do 15 minut) bodo med 8.15 in 13. uro zaradi rušitev objekta.

Na cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesta 1. maja v Hrastniku pri Steklarni Hrastnik poteka do 31. marca izmenično enosmerni promet zaradi prevezave plinovoda v sklopu komunalne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.

Zaradi sanacije zidu ob objektu na Partizanski cesti v Trbovljah bo od danes do 12. aprila veljala popolna zapora Partizanske ceste od priključka male Keršičeve do priključka na regionalno cesto. Obvoz bo urejen na relaciji Novi dom-Pod gozdom-Kešetovo. Za dostop do objektov znotraj zaprtega odseka ceste bosta urejena obvoza po cesti Trg svobode-Novi dom (za Sparom) ter po mali Keršičevi, kjer bo v času zapore spremenjen prometni režim na način, da bo enosmerna cesta potekala od tržnice proti Osnovni šoli Tončke Čeč in ne v obratni smeri (od Osnovne šole Tončke Čeč proti tržnici), kot je bilo s prometno signalizacijo urejeno do sedaj. Po zaključku sanacije bo prometni režim na vseh cestnih odsekih vzpostavljen v prvotno stanje.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Senožeti, Jablana, Kal pri Čolnišah, Kobiljek (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve


Šahovski klub Rudar

Memorialni turnir Franca Kotnika

Danes bodo v prostorih Šahovskega kluba Rudar Trbovlje na Rudarski cesti 6 v Trbovljah pripravili drugi memorialni turnir Franca Kotnika. Kotnik je bil dolgoletni predsednik kluba, šahovski mentor in igralec.

Turnir se bo začel ob 9.30 uri, tekmovalci se lahko najavijo pred začetkom turnirja. Igrali bodo sedem krogov po švicarskem sistemu, veljala bodo pravila FIDE za hitropotezni šah, tempo igranja 2 x 7 min + 3 sec./potezo. Vsi sodelujoči bodo prejeli simbolične nagrade, zmagovalca pa čaka pokal.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna. Svoja likovna dela  razstavljajo Ivanka Južina, Magda Brvar, Milena Taškar, Andreja Aničin, Mojca Godec, Danijela Aničin, Joža Flisek, Bojan Rozina in Vlado Garantini. Razstavo si lahko ogledate do 8. aprila.


Delavski dom Zagorje – kino

Zajčja šola

ob 10.30 uri

Nemška animirana komedija, režija Ute von Münchow-Pohl, igrajo KSenta Berger, Friedrich von Thun, Katharina Straßer…

Vsi v Zajčji šoli so v visoki pripravljenosti. Vodja tolpe mestnih zajcev Leo se želi enkrat za vselej znebiti velike noči in se zato združi z lisicami. Ga bodo velikonočni zajci uspeli ustaviti? Naš mali junak Maks se mora odločiti, kam zares sodi. Skupaj z ostalimi zajčki mora napeti možgančke in zbrati ves svoj pogum, da bi preprečil lisicam, da bi za vselej uničile veliko noč. Zgodi se nepredstavljivo: najmočnejša magična moč velikonočnih zajcev, čarobno zlato jajce, postane črno! Leo želi prelisičiti družino lisic, da ukradejo vsa velikonočna jajca. Maksova edina možnost je v sodelovanju z lisičkom Ferdinandom, ki ponudi svojo pomoč. Toda ali lahko zajec res zaupa lisici? Gre za nadaljevanje celovečernega animiranega filma Zajčja šola – varuhi zlatega jajca, narejenega po otroški knjigi Fritza Koch-Gotheja in Alberta Sixtusa.


Delavski dom Trbovlje – kino

Zajčja šola

ob 17. uri

Vsebino preberite zgoraj.


Delavski dom Trbovlje – kino

Po soncu

ob 19. uri

Drama, režija Charlotte Wells, igrajo Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall …

Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Njen globoko osebni, slogovno izvirni in ganljivi celovečerni prvenec je navdušil kritike na festivalu v Cannesu in se uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta 2022.

Enajstletna Sophie v poznih devetdesetih z očetom preživlja počitnice v turškem obmorskem letovišču. Potapljata se, igrata biljard in poležavata ob bazenu. Dvajset let pozneje njeni spomini, tako resnični kot namišljeni, zapolnijo vrzeli na domačih videoposnetkih, medtem ko skuša očeta, ki ga je poznala, uskladiti s človekom, ki ga ni.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Nanda Guček

Na današnji dan se je leta 1936 v Rovišču na Zasavski sveti gori rodila učiteljica, zborovodkinja in gledališka režiserka Nanda Guček. Štiri leta je službovala kot učiteljica v Beltincih, nato pa vse do upokojitve na Osnovni šoli Ivana Cankarja v Trbovljah. Med šolanjem na učiteljišču in med službovanjem je Gučkova obiskovala številne seminarje in tečaje, kjer se je usposobila za vodenje pevskih zborov in pridobila osnovno znanje za režijo. Že zelo zgodaj je postala zborovodkinja otroških pevskih zborov – vodila jih je ves čas službovanja. Po upokojitvi je prevzela Ženski pevski zbor pri Društvu upokojencev Trbovlje. Leta 1965 je ustanovila Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, ga dolga leta vodila in režirala gledališke predstave, recitale in predstave.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan, ko si izmislite svoj praznik

Če vas boli, da vaša najljubša stvar še ni slavljena s primernim praznikom, lahko to popravite 26. marca, ki je namenjen slavljenju vsega, kar še ni slavljeno, pa bi moralo biti. Če ste od nekdaj zaman hrepeneli po dnevu pikastih spodnjic, dnevu ponošenih čevljev ali dnevu predragih restavracij, je to pravi dan za vse to.


Savus