sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Skupna kuhinja v Lučah

Nedavno strahotno neurje je v celi Sloveniji pomenilo najprej šok, potem bolečino in jok ter kmalu tudi polno dlan solidarnosti in pomoči. Ko smo se pogovarjali, kako bi lahko komu pomagali tudi mi, smo se spomnili Juretovega sklada. In odločili smo se pomagati Lučanom. V teh dneh predstavljamo zgodbe z tega zgornjesavinjskega kraja, kjer sedaj čistijo in odpravljajo posledice neurja.


Poplave v Lučah 6

Zgodba preprostih ljudi, prizadetih v poplavah, ki ni prišla na TV – 5. del

Tokrat ne bom o naših akcijah ampak o ljudeh, ki skrbijo, da ljudje, ki delajo ali si nimajo kje skuhati, lahko pojedo nekaj toplega.

V šolski kuhinji je organizirana priprava hrane. Kuha se za domačine, ki si ne morejo skuhati ali pa za tisti, ki imajo delavce. Več deset ljudi ni enostavno nahraniti. Kuhajo šolske kuharice in kuharice, ki so ali v pokoju ali delajo v gostilni, ki je itak zaprta.

Turisti so odšli, no uspeli so jih s konvojem spraviti na varno preko Jezerskega. V času odrezanosti od sveta je v dvorani prenočevalo okoli sto turistov, ki so potrpežljivo čakali, kdaj se bodo lahko vrnili domov.

Sedaj se kuha za gasilce, vojake in tiste, ki si ne morejo kuhati doma. Mnogi v nedeljo ne bodo sedeli za domačo mizo ob goveji juhi, restanem krompirju, pečenki in solati. Zadovoljni bodo, če bodo lahko pojedli nekaj toplega.

Danes je bilo potrebno nahraniti 500 lačnih ust. Zraven kuharic so tu še pripadnice Rdečega križa in Karitasa, ki neumorno razvrščajo pomoč, ki prihaja iz celotne Slovenije. Nosijo pakete starejšim, ki ne morejo sami po njih ali pa jih je sram, da bi prosili za kilogram moke, sladkor, makarone, čistila in rokavice, ki so zraven škornjev, lopate in metle nujna oprema.

Ob vseh teh pa ne smem pozabiti moje sosede, ki že ves čas prostovoljno kuha kavo za tiste, ki so v gasilskem domu (štab) in to vse iz svojega žepa. Danes je postregla s kavo okoli 50 gasilcev, ki so prišli na pomoč. Dokler ni bilo organizirane prehrane je delala narezke, da so se vsi ti ljudje vsaj malo okrepčali. Ko sem jo vprašala, če kaj rabi, je samo zajokala in rekla, da njej ni poplavilo, zato pomaga na drugačen način, kolikor pač more in pomagala je ogromno.

AK

Foto: AK


Juretov sklad

Vsi, ki boste prispevali v Juretov sklad, ste lahko prepričani, da bo prišel denar v prave roke. Morda ne bomo vedno zapisali imen in naslovov ljudi, ki bodo dobili pomoč (če seveda tega ne bodo želeli). Predstavili pa bomo njihove zgodbe in se prepričali, da bo šel denar v prave roke. Račun Juretovega sklada je odprt na RKS OZ Trbovlje, tudi zaradi tega, da je zagotovljena transparentnost pomoči, z denarjem pa upravlja OU Juretovega sklada.


Pomoč lahko nakažete na:

RKS OZ Trbovlje

Ulica 1. junija 4, Trbovlje

SI56 0233 0001 5706 240

sklic 00 10021972

Namen: Juretov sklad

Koda: CHAR


Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor