Vsak teden ob sredah vam predstavljamo enega izmed umetnikov 59. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022 ter njihovo delo. Svet poskušamo videti skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes je na vrsti Radmila Sofija Šijan.

Radmila Sofija Šijan je bila rojena je bila leta 1980 v Novem Sadu v Srbiji. Pokončani umetniški šoli Bogdan Šuput je študij nadaljevala na beograjski Akademiji za likovno umetnost, smer grafični dizajn. Je ustanoviteljica umetniške šole Hand’s Art, v kateri ne sodelujejo samo umetniki, tudi pedagogi in psihologi. Njihov skupni cilj je pripraviti otroke in mladino na razumevanje kulture nasploh za njihovo aktivno vlogo pri kreiranju le-te.

Šijanova je v našo letošnjo slikarsko kolonijo pripeljala tudi nekaj eksotičnih živali, kot so veliki kazuarji. Prazgodovinske ptice, podobne nojem, je slikarka v svoji domišljiji uporabila kot model za svojo zanimivo slikarsko zgodbo. Prvo vprašanje, ki nas verjetno upravičeno prešine, je, zakaj ravno kazuar. Morda zato, ker je ta vrsta ptice zelo redko zastopana na našem planetu ali pa so k temu privedli kakšni feministični vzgibi, saj ima v tej ptičji skupnosti glavno besedo ženski osebek. Ne nazadnje pa je lahko vzrok v nenavadni obliki kazuarjeve glave, ki jo je moč povezati z našim rudarskim izročilom. Ptica ima namreč na glavi roževinast izrastek, podoben čeladi (rudarski?), ki jo varuje pri hitrem teku ali pa jo uporablja kot orodje (kramp?), s katerim izkoplje luknjo (rov?), v katero izleže jajca.

Če menite, da je to zgolj ugibanje, pa za nadaljevanje to gotovo ne velja. Likovna kompozicija nastalega dela je dinamična, slikovno polje sestavljajo po velikosti in obliki različni ploskovni sistemi s številnimi mikrostrukturami v svoji sestavi. Barvna lestvica je omejena na tri barve: črno, modro in rdečo, kar pa zagotovo ni slučajno, saj je v takšne barve odeta tudi ptica, ki je glavna akterka te zgodbe.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek