sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

SKIZ Lojze Kalinšek

Vsak teden ob sredah predstavljamo enega izmed umetnikov, ki so sodelovali na 59. Slikarski koloniji Izlake-Zagorje 2022 ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek.  Danes vam predstavljamo Lojzeta Kalinška.

Slikar in grafik Lojze Kalinšek se je rodil leta 1956. Na Pedagoški akademiji v Ljubljani je diplomiral leta 1977. Od konca študija se redno udeležuje različnih likovnih kolonij, simpozijev ter srečanj doma in v tujini. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in še nekaterih drugih umetniških srečanj. Ves čas svojo likovno dejavnost združuje s pedagoškim delom na mengeški osnovni šoli, občasno pa deluje kot mentor in umetniški vodja lokalnih likovnih društev.

Ukvarja se tudi z ilustracijo, fotografijo in oblikovanjem na grafičnem in tehničnem področju. V svojem več kot štiridesetletnem ustvarjalnem obdobju ima za seboj več kot devetdeset razstav, tudi v tujini. Lojze Kalinšek zelo spretno obvladuje svoje slikarsko področje, vendar sem skoraj prepričan, da bi se zelo dobro znašel tudi v krogu arheologov. Njegovo slikarstvo je namreč prežeto s simboli in mitologijami preteklih časov, njegov način slikanja pa takšen, da z brisanjem in drgnjenjem slikovne ploskve išče izgubljene artefakte.

Tudi antropologija mu ni tuja, še posebno tista, ki se ukvarja s preučevanjem muz, saj jih ima očitno ob sebi na pretek. Muzo na sliki iz kataloga je poimenoval Evropa in prikazuje njen zaton. Iz zgodovine umetnosti so znana umetniška dela, ki zaradi različnih tegob, ki zadenejo človeštvo nekega časa, napovedujejo konec Zahodnega sveta. Renesančni slikar A. Dagli Orti je svoje delo z naslovom Kuga ali zaton Zahoda naslikal pod vtisom divjanja kuge v takratni Evropi. Nadrealistični slikar Max Ernst pa je eno od svojih del poimenoval Evropa po dežju in spada v čas druge svetovne vojne. Kalinškova slika Zaton Evrope je nastala v času naše slikarske kolonije, v prijetnem in sproščenem vzdušju. Nedaleč stran je bilo na žalost življenje zelo drugačno. Ljudje živijo v vojni, umirajo in bežijo od doma, če ga sploh še imajo. In očitno je slikarjeva duša s tem preveč obremenjena, da bi lahko na to pozabila, pa četudi samo za deset, sicer brezskrbnih dni.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek


 

Isti avtor