ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

SKIZ Breda Sturm

Vsak teden ob sredah vam predstavljamo enega izmed umetnikov 59. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022 ter njihovo delo. Svet poskušamo videti skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes je na vrsti Breda Sturm.

Rojena je bila leta 1976. Najprej se je izobraževala na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, na kateri je leta 2003 diplomirala pri profesorju Vojtehu Ravnikarju. Študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2010 zaključila podiplomski študij pri profesorjih Tugu Šušniku in Tomažu Brejcu. Izobraževala se je tudi v Italiji, Španiji in na The Art Students League of New York v ZDA.

Je samozaposlena v kulturi in deluje na področju slikarstva, ilustracije, opreme in oblikovanja knjig. Redno se predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Od leta 2010 je članica Društva likovnih umetnikov Ljubljane.

Slike Brede Sturm nudijo gledalcem obilo svobode, kar je za nekatere dobrodošlo, za druge mogoče malo manj. Tistim, ki znajo ali hočejo stopiti v njihov svet, ponujajo neizmerna doživetja na intuitivni ravni, blizu tistim, ki jih poraja lirična glasba ali poezija. Razum je potreben le toliko, da spoznamo, da ga pri umetniškem doživljanju pravzaprav ne potrebujemo. Zapriseženim iskalcem pomenov in zgodb v umetniških delih pa bodo ob pogledu na subtilno obarvano belino z minimalnim občutkom plastičnosti pomagali razpoznavni krožni likovni elementi, ki s svojo svobodno urejenostjo nudijo možnost logičnega premetavanja in kombiniranja pri iskanju morebitnega šifriranega sporočila. Naj še enkrat spomnim na gledalčevo svobodo pri opazovanju umetnine in ta je med drugim tudi v tem, da ji lahko nameni le prijazen priklon in gre mirno naprej.

Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek


 

Previous article
Next article

Isti avtor