Današnji četrtek v Zasavju bo bogat z dogodki. V Trbovljah se lahko nasmejete Avdiciji, v Hrastniku izdelujete darilne škatlice, v Zagorje pa si ogledate lutkovno predstavo Štirje letni časi. Vabljeni pa tudi na običajne četrtkove dejavnosti. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 16. marec 2023


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Na Štajerskem in v Prekmurju bo še pihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 13 °C.

V petek in soboto bo pretežno jasno, popoldnevi bodo postopno toplejši. Zjutraj bo možna slana. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.


Zapore cest

Na cesti Izlake-Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Drtija-Izlake v Izlakah izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmern0 zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik, v Trbovljah je na Vodenski cesti do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja v Hrastniku pri TKI Hrastnik poteka izmenično enosmerni promet, kratkotrajne popolne zapore (do 15 minut) bodo med 8.15 in 13. uro zaradi rušitev objekta.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sedraž, izvod Brezno (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sedraž, izvod Brezno (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Terezija, izvod Dinos, Springer, AMD (nadzorništvo Trbovlje), od 9. do 11. ure iz TP Dolgo brdo, izvod Vrh (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Delavski dom Trbovlje

Avdicija

Danes ob 20. uri bodo pripravili v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje predstavo Avdicija. Gre za komedijo Špas teatra. Pod besedilo in režijo je podpisan eden najbolj zaželenih ustvarjalcev zadnjega desetletja v Sloveniji Jurij Zrnec.

Stroga komisija bo na igralsko Akademijo sprejela samo največje talente. Nadobudni študentje, sami virtuozi improvizacije, med katerimi so tudi talentirano netalentirani, se ji bodo predstavili v najboljši luči. Zapletali in odpletali se bodo pred igralskimi izzivi. Razgalili se bodo do vseh svojih napak in pomanjkljivosti. Nimajo kaj, gredo na vse ali nič. Stojijo tik pred veliko priložnostjo, ki jim bo odprla vrata igralskega poklica in zvezdniške kariere! Česa vsega ne bodo naredili, da bi jim uspelo! Iznašli bodo še tisto, kar v gledališču sploh ne obstaja. Njihovi nastopi na Avdiciji so komični, zabavni, pa tudi tragični, iskreni, pompozno minimalistični, predvsem pa vsi zelo iznajdljivi in do konca smešni! Kandidati so: Evgenij Černe (navihani pogrebnik, razvija svoj stand up), Žak Joris (ultimativni prvak s tekmovanj, varnostni ekspert), Jure Krov (preprost, naiven kmečki sanjač), Črt Šušteršič (prodajnik, ki se počuti nerazumljivega in si želi na akademijo), Zvonko Trobec Godec (one mand band ansambel z vaše terase) ter Damjana (nadebudna mlada afna).

Igralci: Dejan Krupić, Aleksandar Rajaković, Mario Ćulibrk, Jernej Kogovšek, Alojz Svete/ Dario Varga/ Jurij Zrnec.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Izdelovanje darilnih škatlic

Danes ob 17.30 uri bodo pripravili v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku ustvarjalno delavnico, na kateri bodo izdelovali darilne škatlice. Bi radi vašim najdražjim podarili nekaj lepega, pa ne veste kaj? Darilna škatlica, ki jo izdelate sami, je odlična ideja. Preprosta izdelava vam ne vzame veliko časa, poleg tega pa je izvirno in unikatno delo vaših rok. Vabljeni otroci in starši.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Štirje letni časi

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju bodo danes ob 17. uri pripravili lutkovno predstavo Štirje letni časi. Gostovali bodo člani lutkovnega gledališča Fru Fru. Predstavo bodo odigrali na mladinskem oddelku knjižnice. Potrebne so predhodne prijave, ob prijavi lahko karto tudi že kupite, pravijo v knjižnici.


MC ZoS

Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Relik

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstava likovnih del Društva revirskih likovnikov Relik Trbovlje, ki so jo pripravili ob dnevu žena. Tradicionalno razstavo ob dnevu žena pripravljajo članice društva Relik Trbovlje. Razstava bo na ogled do 19. marca. Ogledate si jo lahko v četrtek od 17. do 18. ure ter v petek, soboto in nedeljo od 16. do 19. ure. Po predhodni najavi na telefonsko številko 051 626 296 je ogled mogoč tudi v dopoldanskem času.


Foto galerija F 2,8

Fotografska razstava Ferci, ovce in še kaj

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 9. do 12. ure odprta fotografska razstava Nevenke Flajs z naslovom Ferci, ovce in še kaj. Fotografinja Nevenka Flajs na zanimiv in svojstven način prikazuje Ferske otoke, kjer so zunaj praktično edina živa bitja ovce. Potopisna zgodba pa je začinjena tudi z vremenom in obilico vode, kar daje predstavljenim fotografijam še poseben čar.

Nevenka Flajs je posavska fotografinja, slikarka in grafična oblikovalka. Svojo kreativnost izraža na vseh treh področjih, znanje pa uspešno deli na različnih delavnicah za mlade in malo manj mlade. Je članica Kulturnega društva Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu in Društva za umetnost Kum, kjer je še posebno aktivna pri izvedbah tradicionalnega ekstempora Art Kum.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčča v Zagorju v marcu svoje slike razstavlja Magdi Grošelj, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v marcu svoje slike razstavlja Vida Vodišek, članica skupine Liki.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna. Svoja likovna dela  razstavljajo Ivanka Južina, Magda Brvar, Milena Taškar, Andreja Aničin, Mojca Godec, Danijela Aničin, Joža Flisek, Bojan Rozina in Vlado Garantini. Razstavo si lahko ogledate do 8. aprila.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Nekaj sladkega

ob 18. uri

Slovenska komedija, režija  Tin Vodopivec, igrajo Saško Kocev, Jelena Jovanova, Ula Furlan, Tina Gorenjak, Nik Škrlec, Luka Korenčič, Oriana Girotto, Ana Ribič, Ranko Babić, Sašo Đukić, skupina Joker OUT, Karim Merdjadi, Boris Kobal, Gašper Bergant, Aleš Novak, Alen Podlesnik, Jure Rajšp, Vid Sodnik, Zinaida Dedakin, Nikola Silić, Aleksandar Mikić, Urška Majdič, Tin Vodopivec …

Film Nekaj sladkega na zabaven način zagrize v aktualno temo pretvarjanja v svetu marketinga. Organizatorki Kaji kariera visi na nitki, ko njen gost, svetovno znani marketinški guru Ace Majstorovski zamudi letalo na konferenco. Po naključju zagleda lokalnega slaščičarja, ki mu je na las podoben, zato ga postavi za dvojnika. Nekaj sladkega je komedija zabavnih zmešnjav in zapletov, s sladko noto romantike.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jožef Hašnik

Na današnji dan se je leta 1811 v Trbonjah v sedanji občini Dravograd rodil duhovnik in narodni buditelj Jožef Hašnik. V 19. stoletju je pomembno oblikoval podobo in življenje tudi v Zasavju, predvsem Trbovljah. Ukvarjal se je s prenovo cerkva in cerkvenih objektov, bil je pobudnik gradnje nove trboveljske šole, ukvarjal pa se je tudi z literaturo.

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Slovenski dan možganov

Danes obeležujemo slovenski dan možganov, ki ga je na pobudo Sinapse – Slovenskega društva za nevroznanost in Slovenskega sveta za možgane leta 2016 razglasila vlada. Slovenski dan možganov praznujemo na sredo v tretjem tednu meseca marca. S tem simboličnim dejanjem je država možgane postavila za nacionalno prioriteto, izkazala podporo boljši skrbi za bolnike z boleznimi možganov in njihove skrbnike, raziskovanju možganov ter sistematičnemu izobraževanju o njihovem delovanju.


Savus