petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

SKIZ Ana Sluga

Vsak teden ob sredah vam predstavljamo enega izmed umetnikov 59. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022 ter njihovo delo. Svet poskušamo videti skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes je na vrsti Ana Sluga.

Rodila se je leta 1981 v Ljubljani. V Ljubljani je tudi končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo in se leta 1999 vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. V letu 2004 je diplomirala na oddelku za slikarstvo. Magistrski študij slikarstva in fotografije je opravljala v Ljubljani in na Kunstiakadeemiji v estonskem Talinu. Od leta 2007 ima status samostojne kulturne delavke. Je prejemnica strokovnih nagrad in od leta 2003 aktivno sodeluje na slovenskih in mednarodnih selekcioniranih in samostojnih razstavah.

Ana Sluga je že pred prihodom v našo letošnjo likovno kolonijo naslikala nekaj vsebinsko povezanih del, ki jih je združila v ciklus, poimenovan Pasivni torzo. Prav s to tematiko je nadaljevala tudi v Zagorju, zato ima tudi slika za našo zbirko enak naslov. Likovno delo je v prvi vrsti demonstracija slikarske popolnosti. Gledalec ima občutek, da je slika nastajala lahkotno, v popolni harmoniji med ustvarjalko in njenim delom. Vse je tam, kot mora biti, nič premalo, nič preveč, brez vsakršnih vidnih korektur in kakršnegakoli medsebojnega mučenja obeh protagonistov. Vse je kristalno jasno, še najmanj mogoče sam naslov, predvsem pridevnik pasivni, ki nam ponuja več možnih razlag. Ena je mogoče povezana s statično, centralno postavljeno figuro v klasičnem kontrapostu, kar dogajanje na sliki zaustavi in kader zamrzne v času in prostoru. Lahko pa je razlog v odsotnosti obraznih značilnosti, kar figuri odvzame identiteto in jo naredi čustveno indiferentno pa tudi nemo, pasivno za kakršnokoli verbalno komunikacijo.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek


 

Previous article
Next article

Isti avtor