Danes proslava dneva žena v Trbovljah, v Hrastniku seja Občinskega sveta, v Trbovljah še Tanja Dagarin o konoplji. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 9. marec 2023


Vreme

Danes dopoldne bo na zahodu in jugu še pretežno oblačno s kakšno kapljo dežja, drugod bo deloma jasno. Popoldne bo povečini sončno. Sprva bo še pihal okrepljen jugozahodni veter, ki bo popoldne slabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, nastajale bodo krajevne padavine, deloma plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, najvišje dnevne pa od 10 do 15 °C. V soboto dopoldne bo večinoma oblačno, v notranjosti Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Popoldne se bo delno razjasnilo. V nedeljo bo deloma jasno in nekoliko hladneje.

Zapore cest

Na cesti Izlake-Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Drtija-Izlake v Izlakah izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik, v Trbovljah, Vodenska cesta, izmenično enosmerni promet, ureditve kolesarskih površin, do 30. 6. 2023.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

V Trbovljah bo danes na naslovih Cesta Tončke Čeč (od 101 do 113) zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu predvidoma od 7.30 do 13.00 ure motena oskrba s pitno vodo.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Toplice, izvod Podvine, od 12. do 13. ure iz TP Žaga Jesenovo, izvod Benko proti Spodnjim Znojilam (nadzorništvo Zagorje).  V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve


Občina Hrastnik

Seja Občinskega sveta

Danes ob 17. uri se bodo na 4. seji sestali člani Občinskega sveta Občine Hrastnik. Med drugim bodo spregovorili o novih cenah nekaterih storitev, zadolžitvi javnega podjetja Komunala Hrastnik, reorganizaciji nujne medicinske pomoči, proračunu občine Hrastnik za leto 2023, statutarnih spremembah v javnih zavodih, letnem programu športa in kulture ter opravili potrebna imenovanja.


Delavski dom Trbovlje

Proslava dneva žena

Danes ob 18. uri bodo Socialni demokrati in Združenje borcev za vrednote NOB Trbovlje v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje pripravili proslavo ob dnevu žena.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Predavanje Tanje Dagarin

Danes ob 18. uri bodo pripravili v Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah predavanje Tanje Dagarin o zdravilnih učinkih konoplje. Zdravilni učinki konoplje so v tradiciionalni medicini znani že tisočletja. Raziskave, opravljene v zadnjih desetletjih, kažejo na širok, neraziskan potencial uporabe v medicini, tudi v onkologiji. Prepoved uporabe v 20. stoletju je povzročila velik zaostanek v medicinskem znanju o kanabinoidih in stigmatizacijo uporabe kot zdravila.


MC ZoS

Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Relik

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstava likovnih del Društva revirskih likovnikov Relik Trbovlje, ki so jo pripravili ob dnevu žena. Tradicionalno razstavo ob dnevu žena pripravljajo članice društva Relik Trbovlje. Razstava bo na ogled do 19. marca. Ogledate si jo lahko v četrtek od 17. do 18. ure ter v petek, soboto in nedeljo od 16. do 19. ure. Po predhodni najavi na telefonsko številko 051 626 296 je ogled mogoč tudi v dopoldanskem času.


Foto galerija F 2,8

Fotografska razstava Ferci, ovce in še kaj

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 9. do 12. ure odprta fotografska razstava Nevenke Flajs z naslovom Ferci, ovce in še kaj. Fotografinja Nevenka Flajs na zanimiv in svojstven način prikazuje Ferske otoke, kjer so zunaj praktično edina živa bitja ovce. Potopisna zgodba pa je začinjena tudi z vremenom in obilico vode, kar daje predstavljenim fotografijam še poseben čar.

Nevenka Flajs je posavska fotografinja, slikarka in grafična oblikovalka. Svojo kreativnost izraža na vseh treh področjih, znanje pa uspešno deli na različnih delavnicah za mlade in malo manj mlade. Je članica Kulturnega društva Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu in Društva za umetnost Kum, kjer je še posebno aktivna pri izvedbah tradicionalnega ekstempora Art Kum.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčča v Zagorju v marcu svoje slike razstavlja Magdi Grošelj, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v marcu svoje slike razstavlja Vida Vodišek, članica skupine Liki.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Delavski dom Trbovlje – kino

Vroči Mike – Zadnji ples

ob 18. uri

Ameriška komična drama, režija Steven Soderbergh, igrajo Channing Tatum, Salma Hayek, Nancy Carroll.

V tretjem delu franšize spremljamo zgodbo »vročega« Mikea, ki zaradi propadlega poslovnega dogovora po dolgem premoru ponovno stopi na oder, zaradi potrebe po denarju pa sprejema tudi raznorazna priložnostna dela za šankom. Ko mu prijateljica, ki je tudi znana osebnost, predstavi ponudbo v Londonu, ki je ne more zavrniti, saj misli, da bo le ta zadnji veliki uspeh, jo brez oklevanja sprejme, ne zaveda pa se, da ima ona v ozadju svoje zelo drugačne načrte.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Franc Pust

Na današnji dan je leta 1871 umrl prvi župan moderne občine Trbovlje Franc Pust. Županoval je od leta 1850 do svoje smrti leta 1871. V tem času so se Trbovlje hitro razvijale. V času njegovega županovanja so v Trbovljah zgradili prvo pravo šolo, postavili žardarmerijo, Trbovlje so takrat dobile tudi prvega stalnega zdravnika. Marca leta 1871 se mu je zmešalo in 9. marca 1871 je storil samomor.


Teodor Škoberne

Na današnji dan se je leta 1930 v Trbovljah rodil elektroinženir in glasbenik Teodor Škoberne. Od mladih nog ga je spremljala glasba. Ko sta ga pri igranju začela spremljati basist Miško Hočevar in kitarist Mitja Butara ter nato do konca Milan Ferlež, je nastal Trio Dorka Škoberneta. Kljub temu, da je Škoberne igral harmoniko, pa ni izvajal narodno-zabavne glasbe, pač pa je preigraval zabavne skladbe nemških, italijanskih, francoskih in domačih avtorjev.


Ida Virt

Na današnji dan se je leta 1942 rodila glasbena pedagoginja in koncertna solistka Ida Virt. Na področju glasbe in glasbene pedagogike je delovala več kot šestdeset let. Leta 1956 se je vključila v Mešani pevski zbor Slavček, ki ga je takrat vodil njen oče Jože Skrinar. Bila je odlična solistka in pianistka, od leta 1987 do upokojitve leta 2002 je poučevala na Glasbeni šoli Trbovlje.

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus