Projekt Mine Tour se bliža koncu. Na dan zemlje, 22. aprila, bodo za turizem odprli rudnik Sitarjevec, ki leži med občinama Litija in Šmartno pri Litiji. Občina Litija bo na ta dan, skupaj s partnerji projekta Mine Tour, gostila virtualno zaključno konferenco projekta Mine Tour.

Rudnik Sitarjevec sodi med večja in zelo bogata rudna nahajališča v Sloveniji. V njem so kopali svinčevo in živosrebrno rudo, nekaj pa tudi cinkove, bakrove, železove in baritne rude. Bogat je tudi z minerali, saj so v njem našli več kot 60 vrst mineralov. Partnerji projekta Mine Tour bodo na zaključno konferenci predstavili dosežke triletnega dela. Nov turistični produkt Mine Tour povezuje dve mesti z rudarsko preteklostjo, Litijo in hrvaški Labin.

Rudnik Sitarjevec bo za obiskovalce odprt, ko bodo to dopuščali veljavni ukrepi za omejevanje širjenja Covid-19. Na zaključni konferenci pa bodo dele rudnika Sitarjevec, ki so bili do sedaj za obiskovalce nedostopni (glavni rov in čudoviti limonitni kapniki), na ogled preko virtualnega podzemskega sveta.

Savus

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članek1300 prostovoljnih ur zagorskih gasilcev