Na splošno se neradi izpostavljamo kakršnim koli (tudi blažjim) ekstremom. Vsaj, dokler ne najdemo dobrega argumenta, ki nas prepriča v nasprotno. Nekateri bi rekli, da gre pri tem za precej subjektivne stvari.

Ne povsem. Prepričan sem, da za to, da za napredek in preživetje potrebujemo raznolikost in izzive.

Pa ostanimo pri subjektivni razlagi. Kaj posameznika prepriča, je odvisno od slehernega posameznika. Ja, no… obstaja ‘ampak’!

Od mojstrice, ki hipersenzibilne ljudi uči preživeti v pretirano stimulativnem svetu, sem dobil zanimivo lekcijo.

“Kar se ti zgodi, tehta mogoče en kilogram, tvoja ocena (interpretacija) tega pa tisoč.” – Julie Bjelland

Je torej tisto, kar ni skladno z mojimi prepričanji, res tako slabo, ali sem (zgolj) sam tako ocenil?

So stvari res tako slabe kot jih vidimo? Slika Shazib Nadeem s Pixabay-a

Max Planck je nekoč zapisal:

“Ko spremenite svoj pogled na stvari, se stvari, ki jih gledate, spremenijo.”

Lahko torej s pogledom spreminjamo stvari? Stvarno (mislim, da) ne. Vsekakor pa lahko spremenimo način našega dojemanja (videnja). Sadhguru pravi, da vam sosed lahko samo že s tem, ko gleda proti vaši hiši, pokvari dan. Nekdo vam lahko tako pokvari vsak dan življenja.

In bistvo tega je v vašem videnju oziroma dojemanju. Če vam sosed nič noče, ste si neprijetno sliko situacije ustvarili izključno sami, z lastno interpretacijo. Na tak način si z lastnimi predpostavkami sami pokvarite dan (ali celo življenje). Boste s prstom še vedno kazali na soseda? Poglejte svojo roko, trije prsti kažejo nazaj!

Mislim, da s tem lahko nekako zaključim, da si sam krojim svoje življenje. Če spremenim svoj pogled na stvari, te spremenijo svoj pomen in vpliv name.

Če na problem gledam kot na izziv, ga lahko (lažje) rešim. Ko ga, obogatim svoj pas z orodjem. Lahko pa se ubijam, zakaj se morajo problemi dogajati ravno meni.

Čeprav je stvar povsem enostavna – ko za določen problem najdem OFF gumb, ta postane samo še ena nepomembnost, s katero nimam (več) težav.

Borut Kmetič


Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject