Primož Roglič je skupaj z Evo Terčelj dobitnik še enega priznanja, postal je Bloudkov nagrajenec za leto 2019. Najvišja priznanja na področju športa v Sloveniji so prejeli še Milan Žvan, Vladimir Čermak in Boris Kutin.

V torek, 4. februarja, so na Brdu pri Kranju podelili letošnja Bloudkova priznanja, najvišja priznanja Slovenije za področje športa. Prejemnika Bloudkovih nagrad za leto 2019 za vrhunski mednarodni športni dosežek sta zmagovalec kolesarske dirke po Španiji Primož Roglič in svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah Eva Terčelj sta prejemnika Bloudkovih nagrad za leto 2019 k. Priznanja podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, ki mu predseduje Miroslav Cerar, tudi sam Bloudkov nagrajenec, legendarni slovenski olimpionik.

Roglič je decembra postal najboljši športnik Slovenije za leto 2019 po izboru športnih novinarjev. Zmagal je na dirkah po Združenih arabskih emiratih, od Tirenskega do Jadranskega morja in po Romandiji, dirko po Italiji je končal na skupno tretjem mestu, na dirki po Španiji pa je kot prvi Slovenec dosegel skupno zmago na treh velikih tritedenskih dirkah.

Odbor je letos podelil pet Bloudkovih nagrad in 11 Bloudkovih plaket. Podeljujejo jih od leta 1965. Bloudkovo nagrado za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa je prejel redni profesor Milan Žvan, za življenjsko delo v športu pa Vladimir Čermak (plavanje) in Boris Kutin (šah). Prejemniki Bloudkovih plaket za leto 2019 so: smučarski tekačici Anamarija Lampič in Katja Višnar, judoistka Klara Apotekar, športna plezalka Mia Krampl, deskar na snegu Tim Mastnak, jadralni padalec Jošt Napret, športni plesalec Matevž Česen, odbojkarski trener Gregor Hribar, drsalni športni delavec Ivan Pfeifer, trenerka umetnostnega drsanja Marina Pirkmajer, predsednica Komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Sloveniji Sonja Poljšak in slovenska mladinska košarkarska reprezentanca do 18 let.

Savus

Foto: Nejc Mrežar