Regionalna razvojna agencija Zasavje je 16. junija v Trbovljah pripravila Regijsko razvojno konferenco 2021. Na njej so seznanili javnost z regionalnim razvojnim programom zasavske regije 2021-2027 (RRP) in projekti, ki so bili iz zasavske regije predlagani za vključitev v programski del RRP.

Uvodoma so udeležence pozdravili predsednik Razvojnega sveta zasavske regije Marko Funkl, predsednik GZS Zasavske gospodarske zbornice Tomaž Berginc in direktor Regionalne razvojne agencije Zasavje Jani Medvešek. Spregovorili so o pomenu dialoga in sodelovanja pri pripravi in uresničevanju novega regionalnega razvojnega programa, prednosti, potenciale in posebnosti zasavske regije in poudarili pomen podpore svetovno konkurenčnim gospodarskim dejavnostim iz regije.

V nadaljevanju so sodelavci RRA Zasavje predstavili RRP, še posebej njegov programski del, ki trenutno vsebuje 196 projektnih predlogov za izvedbo v novem programskem obdobju 2021 – 2027. Posebnost aktualnega regionalnega razvojnega programa je 44 projektov, ki so bili predlagani za izvedbo v okviru Sklada za pravični prehod in Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda. Sklad za pravični prehod (JTF – Just transition fund) je nov finančni instrument v okviru kohezijske politike, ki naj bi podpiral območja, ki se zaradi prehoda na podnebno nevtralnost soočajo z velikimi družbeno-gospodarskimi izzivi.

Udeleženci so pregledali projektne predloge programskega dela RRP po razvojnih prioritetah: inovativno in konkurenčno gospodarstvo, zeleno in nizkoogljično, mobilno in regionalno povezano, družbeno razvito Zasavje, trajnostni in celostni razvoj mest in podeželja, projekti Sklada za pravični prehod.

Po Regijski razvojni konferenci sledi obravnava RRP na odborih Razvojnega sveta zasavske regije in potrjevanje programa na Razvojnem svetu zasavske regije.

Savus

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekPriprave na praznovanje že tečejo
Naslednji članekAkrobati