nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Razstava ob 160-letnici Steklarne Hrastnik

V petek, 19. decembra, so v Hrastniku v parku na Logu na prostem odprli posebno razstavo – razstavo o več kot dvesto letni tradiciji steklarstva v revirjih. Poudarek razstave je na steklarstvu v Hrastniku, saj ni naključje, da se je odprla prav v letu, ko Steklarna Hrastnik praznuje častitljivih 160 let delovanja.

Ob 160-letnici Steklarne Hrastnik, jubileju, ki zasluži vso pozornost občanov Hrastnika in tudi širše, so se v Zasavskem muzeju Trbovlje odločili, da ob finančni podpori Ministrstva za kulturo RS, Občine Hrastnik in Steklarne Hrastnik pripravijo razstavo. Tokrat, zaradi trenutnih razmer, na prostem.

Veseli december in hladne zimske mesece lahko Hrastničani sedaj izkoristijo tudi za dopolnitev znanj o steklarstvu, obuditev spominov na več kot dvesto letno tradicijo steklarske dejavnosti v Zasavju (Zagorje: 1804−1843 in 1860−1928, Trbovlje: 1825–1873/85) in 160-letno tradicijo steklarne v Hrastniku. S pomočjo slikovnega gradiva pa lahko spoznajo delo steklarja in kako so izdelke oblikovali ‘steklarski mojstri’ oz. kako jih oblikujejo danes.

»V kolikor boste želeli spoznati še več, vam bo, ko bomo muzeji zopet odprli svoja vrata, na voljo tudi publikacija Pridobivanje steklene mase in izdelava steklenih izdelkov avtorice Nevenke Hacin, kustosinje v ZMT, ki je nastala ob 160-letnici steklarne v Hrastniku. Pripravljamo pa tudi delavnice poslikave steklenih izdelkov, da boste steklo tudi začutili,« so o nadaljnjih aktivnostih, vezanih na razstavo, povedali v Zasavskem muzeju Trbovlje.

Otvoritev razstave sta finančno podprla Občina Hrastnik in Steklarna Hrastnik, saj, kot pravijo, steklo ni le zmes kremenčevega peska, sode, apnenca ter ostalih primesi temveč predstavljala tudi življenjske zgodbe številnih delavk in delavcev, ki so si v več kot stoletju in pol delovanja steklarne tu služili svoj kruh in skrbeli za razvoj te za regijo tako pomembne dejavnosti.

Savus

Foto: arhiv TIC-a in Steklarne Hrastnik

(na prvi fotografiji so Marko Funkl, župan, Nataša Gala, direktorica ZMT, Miha Mirt, direktor KRC-a)

Isti avtor