V galeriji Medija v Zagorju bodo v petek, 8. novembra, odprli likovno razstavo del Milana Razborška. Razboršek sicer strokovno vodi galerijo Medija, ki deluje v okviru Delavskega doma Zagorje. Je tudi umetniški vodja Slikarske kolonije Izlake – Zagorje.

Milan Razboršek je absolvent Visoke šole za risanje in slikanje, rojen 1959 v Trbovljah. Po končanem študiju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani je obiskoval tečaje risanja in slikanja na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in pozneje začel študirati na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Živi in ustvarja na Izlakah, zaposlen je kot strokovni sodelavec v Galeriji Medija v Zagorju. Je umetniški vodja Slikarske kolonije Izlake – Zagorje ob Savi. Sodeloval je na več skupinskih razstavah, imel je sedemnajst samostojnih razstav, je udeleženec Slikarske kolonije Izlake – Zagorje, kolonije Primož Trubar Moravske toplice, likovne kolonije Izak Lipovci in večkratni udeleženec Ex tempora Art Kum. Leto je pripravil samostojno razstavo že v mali galeriji Mira Kranjca v Kosovelovem domu v Sežani.

»Podobnost z Apokalipso kot jo opisuje Biblija (evangelist Janez, Nova zaveza) z motivi na slikah Milana Razborška je seveda pretirana, pa vendar nas njegov najnovejši cikel slik dobesedno pretrese. Občutljiva osebnost umetnika je s tem ciklom pred nas razgrnila zgodovinsko panoramo, ki jo je umetnik odstrl kot čudežni panoptikum prostorov, arhitektur, ljudi, pomenljivih predmetov, dogodkov in dogajanj. Zakaj so takšne slike prav zdaj privrele na dan v slikarjevem opusu tako gostobesedno in pretresljivo, nam spregovorile skozi simbole in sanje, ne ve niti umetnik sam. Vendar je čas, ki ga živimo, tako kaotičen, dogaja se toliko nerazumljivih dogodkov, vojn in drugih spopadov, ki jim botrujejo človeški pohlep, prevare in borba za nadvlado ter prepričanje, da imajo le nekateri pravico do dobrin tega sveta. Logično je, da umetnik ne more ostati neprizadet, ko spremlja vso to dogajanje. Zlasti človek, ki pozna zgodovino človeštva in jo dojema skozi dediščino in umetniške izraze številnih

umetnikov. Avtor, ki je znan po ekspresivnih krajinah Zasavja, po krajinskih katedralah in po Križevemu potu, le ta je na nek način že napovedoval »apokaliptične slike«, je enostavno moral izraziti to kar sluti, čuti in sanja. Moral je izslikati te slike in jih zapreti v nove entitete, da ne bi obležale v njegovi notranjosti,« je v spremni besedi med drugim zapisala umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Milena Zalar, ki bo umetnika in njegova dela tudi predstavila na otvoritvi. Za glasbeni program bo poskrbel Vlado Poredoš. Vsekakor je Razborškova razstava vredna ogleda.

MP

Foto: osebni arhiv, portret: Bojan Šibila

Prejšnji članek36. Slovenia open
Naslednji članekSpet Podjetno v svet podjetništva