Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je na sinočnji prireditvi v studiu TV Slovenija za športnika leta 2020 razglasilo zasavskega kolesarja Primoža Rogliča. Najboljša športnica je smučarska tekačica Anamarija Lampič, najboljša ekipa rokometna reprezentanca Slovenije, najboljši mladi športnik pa atlet Kristjan Čeh. Vidna tudi vloga Darka Jorgiča in Brine Knauss.

Primož Roglič je postal športnik leta drugič zapored. Že lani je prevesila zmaga na španski Vuelti, ki jo je osvojil tudi letos. Poleg tega je bil še drugi v skupni razvrstitvi Toura, zmagal je na eni najtežjih klasik v Liegu, v svojo malho je pospravil kar 12 zmag na dirkah najvišje kakovostne ravni. Ob koncu leta je, tako kot lani, spet prvi na svetovni kolesarski lestvici.

»Leto 2020 je bilo zame s športne plati zelo uspešno. Izpostavil bi zmago na klasiki v Liegeu in zmago na Vuelti. Po drugi strani pa je bilo to nenavadno leto za vse nas. Nihče ni mogel pričakovati, kaj se bo zgodilo. Skupaj smo bili postavljeni v ta boj proti koronavirusu in pandemiji,« je dejal Roglič na podelitvi priznanj. Pri DŠNS so v obrazložitvi priznanja zapisali: »Od zmage na državnem prvenstvu na Ambrožu pod Krvavcem konec junija do rdeče majice v Madridu na začetku novembra je navduševal s svojo izjemnostjo. Že dolgo vemo, da je odličen v vožnji v klanec in na kronometrih, letos je dodal še nekaj šprinterskih zmag. Dirka drugače kot tekmeci, vedno na vso moč, zmage so postale del njegovega vsakdana. Dobil je tudi prestižno nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja v letu 2020. Brez dvoma zastavonoša in prvo ime težko doumljivih slovenskih kolesarskih uspehov zadnjih let.«

In Roglič je bil najboljši športnik Slovenije v izjemni družbi zmagovalca Toura Tadeja Pogačarja, člana najboljše peterke najbolj cenjenega tekmovanja v košarki na svetu v ameriški košarkarski ligi NBA Luke Dončiča in svetovnega prvaka v motokrosu Tima Gajserja. Vsi trije bi si zaslužili naziv športnika leta v Sloveniji, saj so izjemni športniki in osebnosti. Če seveda ne bi bilo klenega Zasavca, izjemnega športnika, ki zna dobro nositi tako zmage kot poraze.

Pri ženskah je osvojila laskavi naziv najboljše športnice vedno nasmejana smučarska tekačica Anamarija Lampič z izjemnimi rezultati in nastopi v svetovnem pokalu, kjer je osvojila skupno tretje mesto v šprinterskem seštevku svetovnega pokala. V točkovanju je zmagala z velikim naskokom pred gofistko Ano Belac in boksarko Emo Kozin.

Najboljša športna ekipa leta pa je postala moška rokometna reprezentanca, ki je osvojila na evropskem prvenstvu 4. mesto. Drugo mesto je pripadlo moški ekipi v kanuju, tretje pa namiznoteniški reprezentanci, ki si je na  kvalifikacijskem turnirju izborila nastop na olimpijskih igrah. V njej je imel veliko vlogo tudi zdaj najboljši slovenski namiznoteniški igralec, Hrastničan Darko Jorgić.

Za najbolj obetavnega športnika Slovenije v letu 2020 pa so športni novinarji razglasili metalca diska Kristjana Čeha.

Proglasitev je potekala s posebno oddajo v studiu TV Slovenija. Vodila sta jo Saša Jerković in Irena Shyama Hlebš. Med prenosom so se predstavile športne legende Matjaž Kek, Dejan Zavec, Iztok Čop, Rajmond Debevec, Petra Majdič, Alenka Artnik, Boštjan Nachbar, Alenka Dovžan in Brigita Bukovec.

Za glasbeno spremljavo na prireditvi pa je v živo skrbela nekdanja športnica in manekenka, predvsem pa didžejka Brina Knauss, Trboveljčanka, ki je izjemno uspešna na največjih svetovnih elektronskih festivalih.

Savus

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekUničevanje tuje lastnine
Naslednji članekPraznični kotiček za najmlajše zaživel