Danes, 28. marca, je Delavski dom Trbovlje dopoldne gostil razvojni svet kohezijske regije vzhodna Slovenija. V kinodvorani so na drugi izredni seji v glavnem razpravljali o spremembah operativnega programa.
Razloga za spremembo operativnega programa, kot ju je navedla ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj, sta bila med drugim »ustvarjanje pogojev za izvedbo ključnih investicij in spremenjene predpostavke glede uporabe finančnih sredstev«. Pri spreminjanju programa, je povedala ministrica, jih je med drugim ovirala rigidnost Evropske komisije pri spreminjanju ciljev, mejnikov in kazalnikov.

Glavna ovira za izvedbo operativnega programa je pomanjkanje denarja. Da sredstev ni dovolj, da bi izpolnili želje vseh občin, je opozoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. »Na to smo opozarjali že prej,« je v razpravi odvrnil hrastniški župan Miran Jerič. Jerič je kritiziral tudi to, da večjih korakov na poti do podpisa dogovora za razvoj regij še niso storili. »Mi smo svojo domačo nalogo opravili,« je povedal. »Treba je storiti vse, da bomo čimprej podpisali dogovor.« Seje sta se udeležila tudi trboveljska županja Jasna Gabrič in zagorski župan Matjaž Švagan.

Med drugim so v operativnem programu za razvoj kohezijske regije Vzhodna Slovenija omenjeni tudi trajnostna raba energije, izgradnja infrastrukture za spodbujanje trajnostne mobilnosti, spodbujanje zaposlovanja in manjšanje tveganja revščine.

MD

Prejšnji članekVisoka zmaga v Žalcu
Naslednji članekGorazdu Hafnerju zlata plaketa ZSČ