V začetku aprila je prvo uprizoritev doživela predstava Herman Zasavski, samostojno delo dijaka GESŠ Trbovlje Luke Mihajlika.

Luka Mihajlik je dijak 3. letnika splošne gimnazije GESŠ Trbovlje in zgodbo o Hermanu Zasavskem je napisal že v prejšnjem šolskem letu, ko jo je kot prispevek o zasavskem narečnem jeziku poslal na natečaj Vsaka vas ima svoj glas. Mentorica Urška Cilenšek mu je predlagala, da  bi zgodbo prebrali tudi drugim dijakom GESŠ, Mihajlik pa se je odločil in pripovedko spremenil v scenarij za igro. Skupaj s sošolci in še z nekaterimi dijaki 2. letnika so začeli vaditi vloge ter se pripravljati na nastop.

Zgodba je napisana v obliki pripovedi, ki jo dedek (igralec Peter Krneta) prebere svoji vnukinji in ki gledalcu na humoren način prikaže življenje v zasavskih krajih. Življenje v krajih, ki so obremenjeni z onesnaženim okoljem, s pohlepom in krivico, pa vendar je zaključek optimističen – dobro se z dobrim vrača. Herman (igralec Patrik Kušter), ki pride s hribov v trboveljsko dolino, se s svojo knjižno govorico in uglajenim obnašanjem očitno razlikuje od Trboveljčanov Monike, Lidije in Viktorja. Stare zamere, ki sežejo še v čas njihovih staršev, razrešijo z glasbenim tekmovanjem. Za inštrumente so poprijeli Luka Tomažin, Lovro Novak, Danijel Iuliano in profesorica Maja Lebar Kotar z GŠ Trbovlje, ki so odigrali valček.

Lik Monike je v predstavi oživela Ana Kovačič, Katjo je zaigrala Zala Kovač, Lidijo Karin Žibert, Marka Taja Kovačič, Viktorja Matic Škrbec, Patricijo Rebeka Žibret, Katjinega in Monikinega očeta Tilen Vozelj, Mojco pa Nika Prašnikar.

»Dijaki so v predstavo vložili veliko truda in lahko trdim, da je bila predstava prijetna ter uspešna. Zato vse čestitke Luki in vsem, ki so mu pomagali igro Herman Zasavski postaviti na oder,« je ponosna mentorica Urška Cilenšek.

Savus

Foto: arhiv GESŠ