Prehrana poleti se razlikuje od prehrane pozimi. Poleti imamo na razpolago več svežega sadja in zelenjave. Živila so bolj barvita, aromatična, na dosegu pa imamo tudi veliko svežih začimb, s katerimi lahko popestrimo okus jedi. Večkrat jemo tudi zunaj, kar v kombinaciji s svežim zrakom pozitivno vpliva na razpoloženje, okušanje hrane in na naša čutila. Jedi so hitro pripravljene in okusne.
Sezonska živila vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in privlačno raznovrstno barvo, ki ni le lepotni dodatek, ampak ima tudi pozitivne učinke na zdravje. Priporočljivo je, da uživamo lokalno sezonsko sadje in zelenjavo, saj vsebujejo več hranil, vlaknin, vitaminov in mineralov. Tako spodbujamo razvoj trajnostnega kmetijstva, ohranjamo domačnost, okolje, v katerem živimo in ohranjamo mikrobioto naših prebavil, ki pomembno vpliva na naše zdravje in imunski sistem.
Najboljša je mediteranska prehrana
Najbolj raziskan in priporočljiv je mediteranski način prehranjevanja, za katerega je značilno, da se uživa več živil rastlinskega izvora, polnovredna žita, sadje, zelenjava, manj predelanih živil, mesa in mlečnih izdelkov. Poudarek pri mediteranski hrani je, da je ključni vir maščob oljčno olje, katero vsebuje veliko omega 3 maščobnih kislin in vitamina E (ekstra deviško oljčno olje) in uživanje rib, predvsem mastnih morskih 1x do 2x tedensko. Spodbuja se nizek vnos nasičenih maščob, katere se nahajajo v živilih živalskega izvora. Takšen način prehranjevanja poleti lažje dosežemo predvsem na račun dostopnosti živil.
Kaj pa pijača?
Seveda ne gre pozabiti tudi na dovoljšni vnos vode, da se izognemo nevšečnostim kot so žeja, utrujenost, glavobol, slabost, nemirnost, dehidracija. Človeško telo odraslega je sestavljeno iz 60% do 70% vode, katero je potrebno ustrezno nadomeščati. Priporočljiv vnos tekočine odraslega je od 1,5 l do 2 l tekočine na dan, katera se ob telesni dejavnosti in toplemu ozračju poveča.
Sezona piknikov
V poletnih mesecih pogosto obedujemo v okviru zabav in piknikov zunaj na prostem, kjer se v toplih dnevih ustvarijo idealni pogoji za razmnoževanje bakterij, ki nam lahko povzročijo vrsto preglavic, kot so razne okužbe in zastrupitve. Zato je potrebna previdnost in pravilno postopanje shranjevanja živil pred in po toplotni obdelavi.
Nekaj nasvetov o varnosti živil na piknikih:
- Skrbno načrtujmo piknik: koliko nas bo, kaj bomo kupili, kje bo piknik.
- Temu primerno si pripravimo ustrezno posodo, pribor, vreče za odpadke, poskrbimo da imamo s seboj dovolj čiste pitne vode (če je piknik v naravi).
- Živila naj bodo na hladnem v zaprti hladilni torbi s hladilnimi blazinami in v senci.
- Zelenjava naj bo oprana, čista, ustrezno očiščena.
- Pozorni smo na dosledno in redno umivanje rok.
- Ločujemo surova od toplotno obdelanih (gotovih) živil v posebnih posodah.
- Meso mora biti dobro pečeno (pazljivost pri nabodalih in raznih oblikah mletega mesa), notranjost ne sme biti rožnate barve, sicer tvegamo preživetje nevarnih bakterij.
Ob upoštevanju zgornjih nasvetov vam neprijetnosti ne bodo kvarile poletnih mesecev. Izkoristite lepe dneve, se povežite z naravo in predvsem izkoristite plodove narave, ki nam jih ponuja v tem čudovitem letnem času.
Mateja Martinc, dipl. dietetičarka v Centru za krepitev zdravja ZD Trbovlje
Viri in literatura:
Krajnc, N. (2023, June 25). Kaj jesti poleti? Naša Super Hrana. https://www.nasasuperhrana.si/clanek/kaj-jesti-poleti/
Prohinar, P. (2019, May 22). Prehrana poleti – ABC zdravja. ABC Zdravja. https://www.abczdravja.si/hrana/prehrana-poleti/
Nutris. (2023, August 17). Varnost živil na pikniku. Prehrana. https://www.prehrana.si/clanek/391-varnost-zivil-na-pikniku
PR objava