V soboto je umrl akademski slikar in eden ustanovnih članov umetniške skupine Irwin Roman Uranjek. Bil je eden ustanovnih članov umetniškega kolektiva Irwin in Neue Slowenische Kunst, likovna kritika ga je štela med najbolj pomembne slovenske slikarje novejše dobe.

Roman Uranjek se je rodil 21. oktobra 1961 v Trbovljah. Akademski slikar je bil samosvoj umetnik, izjemno cenjen med poznavalci modernega slikarstva. Skupina Irwin, katere člani so še Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski in Borut Vogelnik, velja za enega najkompleksnejših in mednarodno najvplivnejših fenomenov slovenske sodobne umetnosti od porajanja postmodernizma v 80. letih minulega stoletja. Deloval je tudi v politično umetniški organizaciji Neue Slowenische Kunst (NSK). »Bil je eden najpomembnejših slovenskih umetnikov, ustanovni član Irwinov, član NSK in tudi NKja – Novega kolektivizma,« je za Delo povedala Zdenka Badovinac, dolgoletna vodja Moderne galerije v Ljubljani. Kot član skupine Irwin je razstavljal po vsem svetu, na prestižnih razstavah, v cenjenih muzejih in galerijah.

Njegov najbolj prepoznaven umetniški projekt je projekt Vsaj en križ na dan. Od 1. januarja 2002 je dvajset let narisal vsaj en križ na dan, lahko tudi več. »Uranjek je bil vse svoje življenje zvest osnovnim premisam kolektivizma. V 80. letih je s sodelavci skoval termin retroprincip, ki označuje njihovo drugačnost od prevladujočega postmodernizma tistega časa in nadaljevanje tradicije konceptualne umetnosti. Bil je tudi član skupine oblikovalcev Novi kolektivizem (1984), ki so jo sestavljali člani treh ustanovnih skupin NSK (Laibach, IRWIN in Gledališče sester Scipion Nasice.) Zadnja leta je deloval tudi kot kustos nekaterih odmevnih razstav in v zadnjem obdobju veliko sodeloval z bosanskim umetnikom Radenkom Milakom, s katerim sta skupaj zastopala BiH na Beneškem bienalu leta 2017,« so ob smrti zapisali v skupini Irwin.

Savus

Foto: Fb