četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Pomen resnične vključenosti

V sredo, 7. februarja, dan pred Prešernovim dnevom, slovenskim kulturnim praznikom, smo se VDC-jevci s plesno-glasbeno točko predstavili na prireditvi Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku 2024 v Delavskem domu Zagorje.

Z veseljem smo se odzvali povabilu s strani občine in soustvarjali čudovito prireditev. Ob tem, ko je naša Samira stala na odru in plesala, se je v nas prebujal občutek sreče, celosti, priznanja, sprejemanja. Celo pomembnosti. In še mnogo drugih pomembnih občutkov, ki jih doživljamo ljudje, kadar čutimo, da smo del nečesa, kadar imamo občutek, da se samouresničujemo – kadar smo vključeni. Resnično vključeni v vsakdanji, »normalen utrip« družbe. Ne v nekaj, kar je pripravljeno, organizirano ali ustvarjeno le za nas – osebe s posebnimi potrebami, svojce, zaposlene v centrih ipd. Nedvomno so tudi to čudoviti trenutki, sposobni smo ustvarjati čarobne stvari in skupaj se imamo vedno lepo, ampak danes govorimo o vključenosti v družbo v tistem pravem, resničnem pomenu te besede.

 

Dogodkov te vrste je v zadnjem času več kot včasih in zato se zahvaljujemo vsem tistim, ki nam pomagajo pri tem, da se skupaj premikamo v pravo smer. V smer vključujoče in sprejemajoče družbe. Saj življenje samo je premikanje in skupaj s pravimi ljudmi in podporo je to premikanje lažje, bolj prijetno in uspešno. Zato hvala vsem, ki nas povabite, da lahko sodelujemo na različnih kulturnih prireditvah, športnih dogodkih, okroglih mizah, projektih …

Ob tej priložnosti Vam sporočamo, da so za nas ta sodelovanja dragocena in velikega pomena.

Za velike spremembe v družbi, ki se ne zgodijo le na papirju ali besedah, ampak tudi v srcu in dejanjih ljudi, je potreben čas, trud, predanost, potrpljenje in velika mera ljubezni. Ampak zagotovo je vredno, saj kot pravi Oscar Wilde:

»Najboljše stvari v življenju niso stvari,

so ljudje, ljubezen, spomini in smeh.«

V prihajajočih dneh se bo del uporabnikov, ki jim umetniško izražanje veliko pomeni, predstavil na različnih vključujočih dogodkih. Že 29. februarja bomo plesali in peli v Trbovljah, kjer bomo skupaj s Knjižnico Toneta Seliškarja Trbovlje in Glasbeno šolo Trbovlje soustvarjali prireditev Beseda, ples, glasba, ki jo tokrat pripravljamo za otroke, ki obiskujejo Vrtec Trbovlje in trboveljske osnovne šole. Prireditev bo v Delavskem domu Trbovlje in bo kot del aktivnosti pohoda z rdečimi baloni ob mednarodnem dnevu redkih bolezni, ki ozavešča o pomembnosti vključevanja in enakopravnosti oseb z redkimi boleznimi.

V mesecu marcu pa bomo sodelovali tudi na prireditvi ob 50-letnici Društva invalidov Trbovlje, ki bo 23. marca v Delavskem domu Trbovlje in prireditvi ob 15-letnici Društva za zdravilne rastline, ki bo 28. marca v Delavskem domu Zagorje.

Kim Kern Kukovič

VDC Zasavje – Vztrajno do ciljev


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor