ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Po poteh generala Maistra

Društvo generala Maistra za Zasavje si prizadeva za ohranjanje spomina, vrednot in domoljubnosti ter odnosa do domovine borca za severno mejo Rudolfa Maistra, ki sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. Zato smo po društvenih počitnicah, čeprav v našem društvu nismo mirovali, pripravili ekskurzijo članov društva.

V soboto, 22. oktobra, smo se odpeljali v Maribor na Pobreško pokopališče, kjer je prenovljena Maistrova grobnica. Novembra lani je na mariborskem pokopališču Pobrežje potekala slovesnost ob predstavitvi nove podobe grobnice, v kateri je pokopan general Maister. Na njegov pogreb je leta 1934 prišlo kar 25.000 ljudi, grobnica pa je šele 87 let po njegovi smrti dobila podobo, ki odraža Maistrovo veličino.

Na pokopališču Pobrežje nas je prijazno pozdravil Aleš Arih, predsednik Domovinskega društva generala Maistra Maribor in se v njem intenzivno trudi za Maistrovo še večjo prepoznavnost. Ima pa tudi nesporne zasluge za obnovo grobnice. Predstavil nam je dogajanja okrog obnove grobnice in povezano z njo zgodovinske značilnosti. V imenu Društva generala Maistra za Zasavje smo položili venec in se z minuto molka poklonili spominu in veličini generala Rudolfa Maistra.

S prijetnimi vtisi in z obogatenim zgodovinskim spominom smo se odpeljali na Zavrh in obiskali prenovljeno Štupičevo vilo, kamor je Rudolf Maister-Vojanov po upokojitvi prihajal na oddih.

Pred Maistrovim stolpom nam je Arih predstavil pomen Maistrovih obiskov na Zavrhu. S tega kraja je namreč občudoval lepoto Slovenskih goric in jo opeval v svojih pesmih. V Štupičevi vili, ki so jo obnovili v letu 2018, so postavili sodobno stalno muzejsko postavitev Maister po Maistru. Skozi zgodovinske okoliščine nas je zelo nazorno in s strokovnim nastopom popeljal vodnik Stanko Kranvogl.

Leto 2018 je sicer veljalo za jubilejno leto, saj smo zaznamovali 100. obletnico konca prve svetovne vojne ter 100. obletnico razpada Habsburške monarhije, novembra tistega leta pa je minilo tudi 100 let od obrambe slovenske severne meje na Štajerskem, za katero je zaslužen prav general Maister. Gre za predstavitev življenja in delovanja Rudolfa Maistra, njegovih sodobnikov in podpornikov ter prikaz širših družbeno-političnih razmer v 19. in začetku 20.stoletja, ki so odločilno vplivale oziroma privedle do strateških odločitev Maistra in Slovencev v letu 1918/19. Posebnost te zbirke je prav v tem, da so na enem mestu zbrani vsi pomembnejši dogodki v Evropi, doma in po svetu v 19. in 20. stoletju, predstavljeno pa je tudi delo in življenje Rudolfa Maistra. Ogledali smo si tudi tri video posnetke, ki prikazujejo Maistrov govor v vojašnici ob prevzemu oblasti v Mariboru, prizor mobilizacije borcev in Maistrov pogovor z završko Katrco.

Obogateni s pomembnim zgodovinskimi vsebinami smo se iz Zavrha odpeljali v občino Sv. Trojica in obiskali znameniti Frančiškanski samostan. Voden ogled nam je omogočil seznanitev z bogatimi baročnimi značilnostmi samostana s knjižnico in samostanske kleti, ki je ena večjih in predvsem, po svoji razgibani arhitekturi, lepših kleti daleč naokoli. V samostanski knjižnici je zbranih preko 3000 dragocenih knjig iz obdobja pred letom 1800, najstarejše so celo iz 15. stoletja. Med najdragocenejšimi je prva tiskana knjiga o fiziki iz leta 1574, morda najstarejši učbenik fizike na Slovenskem. Knjižnico so skozi stoletja dopolnjevali z vedno novimi knjigami in jo tako precej povečali. Danes je dostopna javnosti, ogledajo pa si jo lahko turisti in drugi.

S tem smo tudi zaključili letošnjo ekskurzijo Društva generala Maistra za Zasavje. Z novimi spoznanji in lepimi vtisi smo se zadovoljni vrnili v naše Zasavje.

Radigoj Perger

Foto: Bronislav Urbanija


 

Isti avtor