Na športnem igrišču Vrh nad Čolniščami so se člani Društva diabetikov Zagorje oktobra imeli zelo lepo. Za telesno rekreacijo so poskrbeli s športnimi igrami in razgibavanjem, za lačne želodce pa s peko na žaru. Manjkalo ni niti zelenjave, ki je na žaru – pravijo – aromatično zadišala. Dobrote so použili po športnih aktivnostih, v katerih so se članice enakopravno kosale s člani v podiranju kegljev, golih s prostimi streli, balinanju in pikadu. Vsak dogodek, ki diabetike pritegne v naravo, kjer se lahko razgibajo, da članom društva nov val energije za vsakdanje življenje.

Ker pa je pri diabetikih zelo pomembna tudi prehrana, je društvo konec novembra v sodelovanju s Srednjo šolo Zagorje organiziralo delavnico kuhanja zdrave prehrane za diabetike. O zdravem načinu življenja sta članom novembra predavali zdravnice za diabetes dr. Darja Smolej inmedicinska sestra Eva Poglajen. Delavnico zdrave prehrane pa je vodila profesorica Mojca Omahne iz Srednje šole Zagorje. Pomagali so ji tudi dijaki.

Člani društva so izvedeli nekaj koristnih predlogov priprave diabetičnih obrokov in se seznanili z napakami, ki jih običajno delajo pri pripravi hrane. Mlada ekipa kuharjev je članom pripravila za degustacijo juho, glavno jed in slaščico – vse primerno za sladkorne bolnike. Ti so bili več kot navdušeni nad vizualnim izgledom obrokov, njihove brbončice pa so zadovoljili tudi okusi.

ZT