ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Oživili bodo ulice, odre in srca

Zavod Vitkar je pripravil v galeriji Mašinhaus v Hrastniku tiskovno konferenco, na kateri so predstavili letošnji, že 22. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji.

Bogat program so predstavili umetniški vodja festivala Branko Potočan, koordinatorica festivala Mojca Ulaga in direktor soorganizatorja, Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem – KRC Hrastnik Miha Mirt.

»Od 23. do 26. maja bo Hrastnik gostil vrsto dogodkov, ki bodo oživili ulice, odre in srca vseh obiskovalcev, vključno s plesom, gledališčem, cirkusom, kabaretom, uličnim gledališčem in lutkovnimi predstavami,« so poudarili na tiskovni konferenci.

Festival je plod vizije plesalca in koreografa Branka Potočana, ki je leta 2002 ustvaril to izjemno priložnost za srečanje umetnosti in občinstva. Z leti se je festival razširil in postal ena najpomembnejših kulturnih prireditev v regiji.

Miha Mirt je zadovoljen, da festival že vrsto let ponuja lokalnem okolju vrhunske umetniške dogodke, ki privabljajo obiskovalce tudi iz širše regije. Programom festivala, ki se poteka več dni v vseh treh dolinah Zasavja, vključuje več kot 70 brezplačnih dogodkov. Vse od otvoritve v Hrastniku 23. maja, preko dogodkov v Zagorju 31. maja in 1. junija, do zaključka v Trbovljah 21. in 22. junija, bo festival ponudil kulturne vsebine za vse generacije in okuse.

Poudarek letošnjega festivala bo na več žanrskih dogodkih, kjer se prepletajo gledališče, glasba, ples in lutke, je povedal Branko Potočan.

Med vrhunci festivala bodo izstopale različne umetniške predstave, med njimi gledališki koncert Harms je kriv Teatra Matita, več žanrski kabaret EXIT zasedbe Fekete Seretlek iz Češke, sodobna cirkuška predstava Pondus iz Francije, akrobatske nastope Raphaela in Yuridie ter ulična cirkuška predstava Fact or Fiction. Festival bo ponudil tudi dve premieri lastne produkcije Bratje podajmo si roke avtorja Branka Potočana, ki se pridružuje spominu na upor  in Gori na gori, gori. Vse naštete in še  mnoge druge predstave bodo obiskovalcem ponudile edinstveno paleto umetniških doživetij. Poleg predstav bodo potekale različne ustvarjalne delavnice, pogovori in okrogla miza, ki bodo bogatile festivalsko izkušnjo obiskovalcev.

Festivalska koordinatorica Mojca Ulaga je še posebej poudarila pomembnost predstave Nedeljsko kosilo in delavnico joge shema, ki vključujejo invalide, kar je postala stalnica festivala. Na festivalu bo premierno uprizorjena tudi lutkovna predstava Mojca Pokrajculja hrastniškega društva Marionetno gledališče Jurček.

Poleg gostujočih umetnikov iz Slovenije in tujine, festival tradicionalno ponuja tudi nastope lokalnih umetnikov in skupin. Z glasbo, petjem, plesom, razstavami, tržnico društev ter bogato kulinarično ponudbo, ki vključuje tudi zasavske specialitete, bo festival Rdeči revirji zaživel v vsej svoji raznolikosti.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor