Na Osnovni šoli Toneta Okrogarja so obeležili svetovni dan Zemlje, ki letos poteka z vodilom, naj poskrbimo za naš planet in naše zanamce. Lepše kot bomo skrbeli za našo Zemljo, lepša bo naša prihodnost. Objavljamo prispevek devetošolk Patricie Medija in Lane Drnovšek.

V petek, 22. aprila, smo v šoli pripravili dogodek, s katerim smo poskušali ozavestiti potrošnike o prekomerni potrošnji, spodbuditi in ozavestiti mlade o varčevanju in varovanju okolja. Vsak mora ceniti in čim bolj izkoristiti to, kar ima.

Ob eko dnevu so našo šolo obiskali: direktor podjetja Sloga Janez Perdih, Ana Šifrer, Marija Mehle, Ivanka Rožej, Ivan Sopotnik, Denis Plavček, Nina Škrk, Eli Keržič, Jure Žigon, Cvetka Drnovšek, Katja Sreš in Evelin Babič.

Zelo smo jim hvaležni za čas in trud, ki so ga vložili v ta dogodek. Vsi gostje so se maksimalno potrudili, da so nam predstavili, kako so les, voda in zemlja pomembni za naše preživetje.

Učenci 4. razredov so v sklopu dneva dejavnosti obiskali čistilno napravo v Zagorju in uredili okolico šole, učenci 5. razredov so zaradi slabega vremena preselili ogled vrta tete Johance iz Evroparka v našo šolo in ustvarjali za natečaj. Sedmošolci so spoznavali vrste lesa in lesnih škodljivcev ter izdelovali konstrukcije lesenih mostov. Za predstavitev ekologov brez meja so se potrudili učenci 8. razredov in ugotovili, da za izdelavo ene same majice potrebujemo 2700 litrov vode.

Devetošolci smo imeli predavanje o sajenju, pomenu samooskrbe in spoštovanju hrane. Spoznali smo, kako lahko vsi prispevamo k temu, da bi bilo čim manj zavržene hrane. Spekli smo še dve zelo okusni sadni torti ter velik kup kruhovih palačink, da smo porabili čim več ostankov hrane. Na koncu smo se vsi učenci z vsemi dobrotami še posladkali.

Varujmo Zemljo in njeno lepoto, saj lahko samo v tem primeru še naprej živimo tako lepo, kot smo do zdaj.

»Zemlja je kot lepa nevesta, ki za okras ne potrebuje draguljev, ki jih je obdelal človek, temveč je zadovoljna z zelenjem svojih travnikov, zlatim peskom svojih morskih obal in dragocenimi kamninami svojih planin.« (Kahlil Gibran)

Patricia Medija in Lana Drnovšek, 9. b

Foto: OŠ Tone Okrogar Zagorje