sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Oporečna voda in nevarnost plazov

Zaradi obilnejših padavin in s tem povišane motnosti vode je na nekaterih območjih v Zasavju vodo potrebno prekuhavati, na območju celotne Slovenije pa obstaja večja verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Cesta za Savo je ponovno odprta za promet.

Komunala Hrastnik obvešča občane na območju naselij Čreta, Turje, Gore, Kopitnik, Marno, Unično, Krištandol, Brdce, Zg. del Črdenca, da je zaradi obilnega deževja prišlo do skalitve zajetij, zato je potrebno pitno vodo pred uporabo v prehranske namene prekuhavati vsaj 3 minute! Ukrep velja do preklica. Zaradi izpada določenih zajetij ter pomanjkanja pitne vode, naprošajo tudi, da z vodo varčujete.

Tudi v Trbovljah na območju vodovoda Čeče (naselji Čeče in Ostenk ter zaselek Ojstro v Čečah) je zaradi obilnejših padavin in povišane motnosti vode v zajetjih potrebno pitno vodo pred uporabo v prehranske namene prekuhavati. Ukrep prekuhavanja velja do preklica. Priporočamo, da voda vre vsaj tri minute. Za ostale uporabnike trboveljskega javnega vodovoda ukrep prekuhavanja ne velja.

Vodo je še vedno potrebno prekuhavati tudi na območju Zagorja ob Savi in sicer na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – toplice, Jože Marn.

Geološki zavod Slovenije obvešča, da danes, 6. avgusta, zaradi velike namočenosti tal, ostaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112.

Gasilci PGD Trbovlje – mesto so očistili cesto za Savo na relaciji Trbovlje – Zagorje, ki je ponovno prevozna. Še vedno pa velja popolna zapora cest Podkraj Radeče in Hrastnik – Zidani Most.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor