Okolju prijaznega življenja nismo izumili včeraj. Ob vseh modernih trikih in napotkih za okolju prijazno življenje včasih pozabimo, da so ljudje nekdaj živeli veliko bolj v skladu z naravo – ne iz okoljevarstvenih vzgibov, ampak zato, ker drugega niti niso poznali. Od starejših generacij se lahko v tem smislu marsikaj naučimo. Predstavljamo tri okolju prijazne »trike«, ki so se jih posluževali že naši starši in stari starši.

Porabljanje ostankov hrane. Hrane včasih ni bilo na pretek. Ljudje so si večino pridelali sami, zato so znali ceniti hrano in je niso kar tako zavrgli. Še danes lahko sledimo temu zgledu. Ostanke včerajšnjega kosila lahko danes odnesemo v službo kot malico, včerajšnja večerja pa lahko postane del današnjega zajtrka. Možnosti je ogromno.

Popravila oblačil. Samo zato, ker se na našem oblačilu pojavi majhna nepravilnost (luknjica, odpadel gumb …) še ne pomeni, da spada samo še v koš. Le malo znanja in časa je potrebno, da takšnemu predmetu podarimo novo življenje – tako, kot so to počele generacije pred nami.

Investiranje v kakovost. Nekdaj niso poznali poceni uvoženih stvari. Ljudje so kupovali lokalno in kakovostno. Resda je bila cena višja, a so predmeti zdržali več let (celo desetletij) in bili izdelani tako, da jih je bilo mogoče popraviti. Če le lahko, izbirajmo predmete z dolgo življenjsko dobo, ki jih ni treba ob vsaki najmanjši napaki vreči v smeti.

MD

Foto: arhiv Savus