Novo leto običajno vsaj do neke mere pomeni tudi nov začetek. Zakaj ne bi bilo leto 2020 prelomno v smislu, da začnete ravnati bolj odgovorno do okolja? Predstavljamo vam tri enostavne novoletne zaobljube, ki vam bodo pomagale na poti do bolj ekološkega življenja.

»V letu 2020 ne kupujem novih oblačil.« Pogosto se zgodi, da imamo polne omare oblačil, pa jih še vedno kopičimo. Zakaj se ne bi letos zaobljubili, da boste ponosili tisto, kar že imate? Prevetrite omaro in kose, ki jih ne nameravate nositi, odnesite v trgovino iz druge roke. Tako bo vaša garderoba zadihala in vam ljubi kosi bodo prišli bolj do izraza. Če nujno potrebujete kak kos, ki ga še nimate, lahko obiščete prej omenjene trgovine iz druge roke.

»V letu 2020 uporabljam javni prevoz in hodim peš, kjer je to mogoče.« Pustite letos avtu, da si malo odpočije, in večkrat izberite javni prevoz. Če lahko do neke lokacije pridete v manj kot dvajsetih minutah, razmislite, ali se ne bi tja odpravili kar peš ali s kolesom – poleg okolja bo to dobro delo tudi vašemu zdravju (pa še prihranili boste pri gorivu).

»V letu 2020 kupujem sezonsko, lokalno pridelano hrano, če mi je ta dostopna.« Uvožena in izvensezonska hrana imata velik ogljični odtis – prva zaradi transporta, druga pa zaradi umetno ustvarjenih pogojev za gojenje, ki terjajo veliko energije. Lokalna in sezonska hrana je okolju bolj prijazna, zato čimvečkrat posezite po živilih, ki rastejo pri nas.

MD

Foto: arhiv Savus