Kakšen bi bil božič brez upanja? Bi to sploh bil božič? Bi sploh znali živeti brez pogumnega upanja v dobro? Na ta vprašanja so s svojo predstavo odgovarjali članice in člani Kulturne skupine Rozalinda.

Kulturna skupina Rozalinda iz Kisovca je tudi tokratne božične praznike polepšala s štirimi božičnimi gledališkimi predstavami, ki so nagovarjale s svojim sporočilom. »Zgodba je bila sestavljena iz dveh delov,« pravi koordinator skupine Blaž Vozelj, »v prvem delu so gledalci videli, kakšen bi bil prvi božič, če Marija in Jožef ne bi zaupala Bogu in pogumno sprejela njegove volje. Pretiran strah, zaskrbljenosti in dvomi nas ne vodijo naprej v osebni rasti, je pa običajno, da vsak kdaj občuti ta čustva. A jih je zmožen tudi premagati. Tako je publika v drugem delu videla pravi božič, kjer sta Jožef in Marija kljub prvotnemu strahu, pogumno in z zaupanjem sprejela Božjo voljo. S tem tudi nam še dandanes dajeta zgled.« V zgodbo so bili na poseben način vpeti citati Jeana Vanierja, ustanovitelja Barke za osebe z motnjami v duševnem razvoju, skupnosti, ki je danes razširjena po celem svetu. Slovenska skupnost Barka domuje v Zbiljah, 12. januarja pa se bo v sklopu zaključka božičnih prireditev v župniji Kisovec predstavila tudi pri polenajsti sveti maši.

Božično gledališko predstavo so uprizorili tudi v Domu starejših občanov na Izlakah. Pred kisovško cerkvijo na Lokah sta bili tudi tokratni uprizoritvi na sveti večer posebni in edinstveni – v predstavi so nastopale tudi žive ovce. Nazadnje pa je skupina 12 otrok in mladih gostovala pri sveti maši na Izlakah 5. januarja, kjer so žive jaslice dopolnili tudi sveti trije kralji.

Savus

Foto: arhiv KS Rozalinda