Knapovščina in težka industrija, tako značilna za Zasavje, postajata vse bolj domena zgodovine, a ljudem je še vedno mar za rudarsko dediščino in tradicijo. Zato se je kar nekaj zasavskih društev pridružilo Združenju za ohranjanje rudarske dediščine v Sloveniji Ruda, ki ima sedež v Mežici. Glavni namen Rude je povezovanje slovenskih društev in posameznikov, ki skrbijo za ohranjanje in popularizacijo rudarske dediščine. Ob prazniku svete Barbare pa Zruženje izda tudi svoj časopis.
V Združenje je včlanjenih 10 društev, med njimi tudi zasavska: Turistično društvo Mežica, Pihalni orkester Rudnika Mežica, Kulturno društvo MPZ Mežiški knapi, Etnološko društvo Srečno, Turistično društvo Ruardi Zagorje ob Savi, Rudarska godba Hrastnik, Rudarsko etnološko društvo Brezno – Huda Jama, Turistično društvo Senovo, Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno iz Zagorja ob Savi, Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Perkmandeljc Trbovlje in štiri fizične osebe.

Da bi v krajih, od koder prihajajo člani, postopno utrdili prepoznavnost Združenja, se seje izvršnega in uredniškega odbora vsakokrat odvijajo v drugem kraju. Združenje sodeluje s predstavniki evropskega združenja  rudarjev in topilničarjev VEBH, še posebej z njegovim generalnim sekretarjem Helmutom Hriberniggom iz Avstrije.

Redna skupščina združenja VEHB bo 10. junija letos v Mežici in se je bodo udeležili predstavniki devetih držav.

Eden od ustanovnih članov Združenja Ruda je Turistično društvo Ruardi iz Zagorja, ki je lani izvedlo že 10. tradicionalni skok čet kožo. Kasneje so se Združenju pridružili še Rudarska godba Hrastnik, RMED Srečno Zagorje ter RMED Perkmandeljc Trbovlje.

V soboto, 25. marca, je Združenje Ruda v Trbovljah imelo svoj šesti redni občni zbor, kjer je sprejelo poročilo o delu v preteklem in smernice za delo v tekočem letu.

Stanislava Radunovič

Prejšnji članekMair team in Oskar v polfinale
Naslednji članekBrez dovoljenja plezala na dimnik