četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

O podočnjakih

Staranje, genetika, utrujenost in še kaj lahko povzročajo podočnjake. V večini primerov ne gre za resen zdravstveni problem. Kljub temu si jih pa želimo prekriti oz. odpraviti. To lahko storimo z domačimi pripravki kot so npr. hladni obkladki ali pa medicinskimi posegi kot npr. laserska terapija.

Ko koža pod očmi potemni oziroma se okoli oči naredijo temni krogi, govorimo o podočnjakih. Koža je lahko obarvana v modrih, vijoličnih, rjavih ali črnih odtenkih – odvisno od vašega tena kože.

Vzrokov za podočnjake je lahko več. V večini primerov ne gre za resen zdravstven problem. Kljub temu pa jih želimo prekriti oziroma odpraviti.

Najpogostejši vzrok  za nastanek podočnjakov je staranje. S staranjem se koža pod očmi poveša in tanjša ter postanejo žilice pod kožo bolj vidne. To lahko potemni videz pod očmi. Pod očmi se lahko razvijejo kolobarji, ki mečejo senco in dajejo videz zabuhlih oči.

Drugi vzroki za podočnjake

Genetika – podočnjaki so lahko posledica podedovanih konstitucijskih lastnosti – kožni pigment in kostne strukture obraza. Podočnjaki se lahko pojavijo že v mladosti in se s starostjo slabšajo.

Dermatitis – ekcem in kontaktni dermatitis lahko povzročita, da se žilice pod kožo razširijo in prosevajo skozi kožo. Kolobarji, ki nastanejo okoli oči hitro in občasno so lahko posledica alergije.

Mencanje oči – mencanje in praskanje oči lahko povzročijo, da področje pod očmi oteče in žilice počijo.

Pomanjkanje spanja – slabe spalne navade lahko povzročijo, da je koža pod očmi bleda, zato žilice bolj prosevajo čez kožo.

Hiperpigmentacija – (preveliko) izpostavljanje soncu lahko povzroči, da se začne tvoriti več melanina (pigment, ki daje koži barvo).

Dehidracija – pomanjkanje vode v telesu povzroči, da je koža bolj pusta.

Življenjski stil – stres, kajenje, prekomerno uživanje alkohola lahko vplivajo na pojav podočnjakov.

V naslednjem nasvetu bomo govorili o ukrepih proti podočnjakom.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor