Jesensko deževno četrtkovo dopoldne, 29. septembra, so učencem OŠ Ivana Cankarja Trbovlje osvetlili obiski predstavnikov nevladnih organizacij, ki delujejo v lokalnem okolju in so se bili pripravljeni povezati s šolo ter svoje delo predstaviti učencem (in učiteljem).

Z nami so bili predstavnik PVD Sever Zasavje, štiri prizadevne predstavnice Rdečega križa Slovenije Območno združenje Trbovlje, predsednica Turističnega društva Trbovlje, predstavnik Šahovskega kluba Trbovlje, športna vaditeljica gimnastike za otroke, članica Plesne šole Kattan, predstavnica Društva zasavskih klekljaric Srčevke, večgeneracijsko predstavništvo Kulturnega društva Podkum in predstavnice Društva prijateljev mladine Trbovlje. Dogodek je (delno) potekal v sodelovanju s Consulto iz Litije.

Društvo kmečkih žena, Društvo generala Maistra za Zasavje, Rokometni klub Trbovlje, Društvo revirskih likovnikov Relik so izrazili načelno možnost sodelovanja, zaradi različnih razlogov pa se nam bodo pridružili v naslednji letih ali/in ob drugih priložnostih.

Med predstavitvami so se učenci lahko spoznavali z delovanjem posameznih nevladnih organizacij in tudi sodelovali pri vodenih aktivnostih. Učenci so se lahko preizkusili pri nudenju prve pomoči osebam, ki so potrebovale oživljanje, spoznali so tudi uporabo defibrilatoirja – pomoč, ki lahko rešuje življenja.

Učenci so lahko spoznavali novejšo slovensko zgodovino in vrednotili prizadevanja posameznikov in skupin za slovensko osamosvojitev. Kako preživljati dneve, ko se otroci ne družijo v šoli, so predstavile predstavnice Društva prijateljev mladine Trbovlje. Športne dejavnosti vedno navdušijo in morda se je kdo odločil za sodelovanje: z nami so bili šahisti, gimnastičarke, plesalke. Pomen ohranjanja kulturne dediščine je predstavljala navdušena klekljarica, lepote našega mesta pa je izpostavljala predstavnica turističnega društva.

Otroke v okviru rednega in razširjenega programa šole in tudi preko izrednih akcij, kot je NVO gre v šolo, učimo osnov demokracije skozi spoznavanje delovanja vladnih in nevladnih organizacij, saj želimo da zrastejo v odgovorne, zavedne državljane, ki bodo na različne načine soustvarjali skupno prihodnost.

MLD

Foto: arhiv OŠ Ivana Cankarja Trbovlje


 

Prejšnji članekV MCZoS o duševnem zdravju mladih
Naslednji članekUrša, Kenan, Uroš