četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Novo leto, nova služba?

Ne pozabite, za dobre stvari si je treba vzeti čas

Januar je navadno mesec sprememb. Nekateri sprejmejo številne zaobljube, drugi le eno ali dve. A čeprav se zdi januar pogosto turoben, je lahko to čas novih začetkov. Če ste na seznam zaobljub dodali spremembo glede svojega dela oziroma zaposlitve, potem je čas za akcijo. Sprememba zaposlitve ali nov korak na vaši karierni poti zahteva dobro načrtovanje in tudi nekaj truda z vaše strani.

Medtem ko je konec leta lahko nekoliko počasnejši, ko govorimo o zaposlovanju, pa je pri začetku novega leta ravno nasprotno. Januar in februar ter pomladanski meseci predstavljajo običajno najbolj plodno obdobje zaposlovanja v koledarskem letu.

Kaj pričakujete od nove zaposlitve?

Ko obstaja večje in dlje časa trajajoče neskladje med vašimi osebnimi pričakovanji glede službe in med vašo konkretno službo, ki jo opravljate, je čas za menjavo. Predno se lotite pisanja oziroma ažuriranja vašega CV-ja, se vprašajte, kaj si pravzaprav želite na poklicnem področju, kaj pričakujete od dela in delodajalca? Vprašajte se tudi, kakšna bi bila vaša idealna služba, kako se vaše trenutno delo ujema s temi pričakovanji, kako bi ocenili svoje zunanje in notranje zadovoljstvo pri delu. Je trenutno nezadovoljstvo povezano s trenutnim delodajalcem, vašo trenutno službo ali celotno karierno potjo, na kateri ste? Tako boste hitro ugotovili, na katerem področju oziroma v kateri smeri boste iskali nove izzive.

Poudarek: Razmislite o tem, kaj želite doseči v bližnji prihodnosti na kariernem področju. Razmislite tudi o ukrepih oziroma aktivnostih, ki vam bodo pomagali doseči cilj. Ali lahko napredujete v svoji trenutni vlogi, na trenutnem delovnem mestu ali je morebiti potrebna bolj korenita sprememba?

Potrebujete nove kompetence?  Je celo čas za spremembo karierne poti?

Zapišite si svoja znanja in kompetence ter ne pozabite vključiti tistih, ki jih morda imate, pa so skrite v vaših hobijih ali drugih aktivnostih izven službe. Kaj menite, da vam manjka, da bi na svojem področju lahko napredovali? Lahko morda te kompetence pridobite v okviru delavnic oziroma seminarjev ali bi zadoščalo samo učenje? Aktivirajte se, naj vas nekateri izgovori ali morda celo lenobnost ne odvrnejo od osebnostne rasti in ustvarjanja boljših pogojev za vaše napredovanje ali višjo plačo.

Razmišljate o spremembi poklicne poti? Dobro je vedeti, da ostaja cela vrsta izobraževanj, ki omogočajo prestrukturiranje. Stroške za nekatera krije celo država, za določene so zainteresirani tudi sami delodajalci. Preverite vse možnosti. Obiščite spletne strani kot so na primer ljudske univerze ali Javni zavod Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana. Koristne informacije najdete tudi na Zavodu za zaposlovanje in na spletni strani našega kadrovskega podjetja Trenkwalder d.o.o. Sprememba vaše kariere lahko pomeni dosti ponovnega zagona. Po drugi strani pa, če imate priložnost, jo seveda izkoristite. Morda boste presenetili sami sebe. In zagotovo boste bolj zadovoljni sami s seboj.

Katera delovna mesta si lahko realno ogledate?

Če ste odgovorili na zgoraj zastavljena vprašanja, imate na tej točki že boljšo predstavo o tem, kaj želite in kako je to povezano s tem, kar lahko naredite. To je pomembna zadnja faza, saj po njej lahko začnete z načrtovanjem in iskanjem nove zaposlitve. Izkoristite zaposlitvene portale, vpišite se v bazo iskalcev zaposlitve tudi v kadrovski družbi Trenkwalder in seveda izkoristite osebno mrežo poznanstev.

Poudarek: Najbolj spodbudne so napovedi zaposlovanja za naslednje dejavnosti: gradbeništvo, zdravstvo, trgovina, gostinstvo, informacijske in komunikacijske dejavnosti, promet, proizvodnja, logistika in skladiščenje. Delodajalci bodo iskali na primer voznike, zidarje, varilce, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalce, dostavljavce, komisionarje, elektroinštalaterje in orodjarje. Vedno več je povpraševanja tudi po strokovnjakih za vzgojo in izobraževanje ter po izvajalcih osebnih storitev.

Z oddajo prošenj oziroma prijav na delovna mesta takoj na začetku leta pokažete svoj iskren interes ali zanimanje in boste tako med prvimi, ki jih prepoznajo potencialni delodajalci. Če boste ostali aktivni pri iskanju zaposlitve, boste ohranili tudi svojo energijo in navdušenje. To sta med drugim tudi lastnosti, ki jih delodajalci iščejo in so zaželene. Ne dovolite, da vaš zagon zamre in da vas zavrnitve odvrnejo od vašega cilja!

Alenka Kraljičpsihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovski družbi Trenkwalder

PR objava


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor