V januarsko zasedbo Zasavskih pet smo povabili ambasadorke športne prireditve Punce v jami, ki jo Zavod Savus letos 8. marca pripravlja prvič. Postavili smo jim klasična januarska vprašanja: »Novo leto – nova jaz.« Se držijo te mantre? Kakšne so njihove novoletne zaobljube? Na kateri dosežek v preteklem letu so najbolj ponosne?

Tadeja Brankovič, uspešna slovenska biatlonka

Kaj pa vem … novo leto je nek nov začetek, vendar bolj ga vidim v smislu: nov list, ki je še nepopisan, in zdaj je na tebi, kaj boš nanj napisal in v kakšni barvi.

Mislim, da je na splošno največ zaobljub novoletnih, vprašanje pa je, koliko časa zdržijo. Ko se jaz za neko stvar odločim, nima veze, v katerem mesecu leta smo. Zdaj, ta trenutek, je pomemben. Ne bom sedaj čakala na naslednje leto … do takrat morda lahko že vse uredim (smeh).

Najbolj me oziroma nas mučijo izgovori v smislu jutri pa res začnem, v ponedeljek pa res … A na koncu vidiš, da samo sebi mečeš pesek v oči. Trenutek odločitve je potreben, in »gas«. Vendar moramo biti na ta trenutek odločitve pripravljeni. Vse ob pravem času.

Iz dneva v dan se bolj zavedam trenutka, tukaj in zdaj. Ja, naredim neko inventuro leta, kaj je bilo dobrega in česa si želim za naprej. Cilji so mi bistveni. A preskočiti ne moremo ničesar. Vse pride ob pravem času.

Nova jaz? Vsak dan se bogatimo, prav vsak dan smo drugačni. Vsak dan se lahko naučimo česa novega. Z leti se spreminjamo in ko pogledamo nazaj, bi kako stvar z današnjo pametjo naredili drugače. A takrat, oz. danes, zmoremo toliko, kot zmoremo. Tako to je.

Kakšne so moje novoletne zaobljube? Zaupati življenju in verjeti, da mi dostavlja le najboljše zame, ta trenutek. Učiti se. Biti najboljša različica sebe. Več poslušati sebe in si vzeti več časa za stvari, ki me radostijo.


Nina Jelen, učiteljica z veliko začetnico

Ker sem učiteljica, se moje leto ne začne in konča z januarjem, temveč konec šolskega leta. Takrat si obljubim, da bom v naslednjem letu bolj organizirana, da bodo omare v šoli v piko pospravljene, da bom hodila spat še isti večer. Vse to zdrži tja do druge polovice drugega tedna. Ker v šoli res ni časa, da bi se ukvarjala še z nečim takšnim, kot so v piko pospravljene omare. 🙂 Tudi spanje počaka na vikend. Ali na počitnice.

Vseeno pa: Ko boste letos pisali novoletne zaobljube, kako boste fizično trenirali pet ur na dan, kako boste samo še brali, se učili, vadili jogo in bili pridni do konca svojih dni … Se ob tem spomnite še na dve majhni stvari: Bodite prijazni in pošteni. Ker se tako srce poveča za tri številke. Vaša lepota pa tudi.


Mojca Koligar, balkanska in državna prvakinja v gorskem teku

Novoletne zaobljube – vsak dan je lahko nov začetek. Za novo leto ne sprejemam nobenih zaobljub, saj mi običajno ne pomeni posebne prelomnice. Zaobljube sprejemam, ko se mi zdi, da na določenem področju v življenju potrebujem spremembo. Običajno analiziram situacijo, določim, kaj želim spremeniti, si postavim cilje in aktivnosti, kako bom do teh ciljev prispela.

Zdi se mi pomembno, da se zavedamo, da je vsak dan priložnost za nov začetek, če si le to želimo in se za to odločimo. Seveda je potrebno potem tudi kaj narediti. Brez nič ni nič.

Ena mojih zadnjih zaobljub je bila vezana na trenažni proces, kjer moram dvigniti hitrost teka. V ta namen sem tudi že pričela izvajati drugačne vrste treningov.

Druga zaobljuba pa je bila vezana na poslovne priložnosti, kjer sem bila v preteklosti premalo aktivna, odločna in prodorna. Tako sedaj uporabljam nove pristope in načine, da postanem uspešnejša pri doseganju zastavljenih ciljev v poslovnem svetu.

Na kateri dosežek v preteklem letu sem najbolj ponosna? V preteklem letu je bilo kar nekaj vzponov in padcev, na vseh področjih. Naučila sem se, da je to nek bioritem življenja in vse bolj iščem v tem ravnovesje. Tako da me prehitro ne odnese navzgor ali navzdol.

Težko bi izpostavila samo en dosežek v preteklem letu, na katerega gledam s ponosom. Bolj gre za zadovoljstvo ob napredku v gorskem teku in določenih športnih uspehih, kot je osvojen naslov državne in balkanske prvakinje, kraljice Grintovca, 20. in 24. mesto na EP in SP v gorskem teku …

Sem pa ponosna, da sem po vsakem padcu znala pogledati nazaj, zakaj sem padla, se pobrati in začeti znova ali pa zgolj nadaljevati. Kar se mi zdi ključ za uspeh v življenju. Vedno je potrebno ugotoviti vzroke in jih poskusiti odpraviti, drugače se hitro vrtimo v začaranem krogu, pri tem pa moramo biti potrpežljivi, vztrajni, imeti optimizem in nasmeh na obrazu.


Fanči Moljk, ambasadorka Zasavja, prababica na skiroju

Nikoli ne delam zaobljub ali načrtov v zvezi z novim letom. Zakaj bi bila potem razočarana, če tega ne bi izpolnila? Že tako nikoli ne naredim vsega, kar si zamislim. Res pa je, da pridejo dnevi, ko napravim več, kot sem načrtovala.

Vsak dan se zgodi kak droben dosežek, zato je težko izluščiti kaj posebnega. No, imenitno se mi je zdelo, ko so me povabili v TV oddajo Štartaj Slovenija. To je odličen projekt, saj spodbuja posameznike k ustvarjalnosti na različnih področjih. Bila sem v ekipi preizkuševalcev in tako iz prve roke spoznavala nove izdelke.

Z veseljem sem sprejela tudi vabilo prijatelja Klemna Slakonje, ki me je vključil v svoj spot o Luki Dončiču. Lahko sem povabila še dve prijateljici in zdaj se imeniten spot že vrti po svetu z milijonskimi ogledi in tudi s tremi Zasavčankami. Pa čeprav se pokažemo samo za pol sekunde …

Še vedno poročam na občinski strani o dogodkih in ljudeh v našem kraji in v letu dni se je prispevkov spet nabralo okoli dvesto. Žal mi je, da vseh pomembnih dogajanj ne morem zajeti. Če ni zapisano, se ni zgodilo …

Ponosna sem tudi na vadbo joge, kamor so se vključila dekleta z Marnega in nekaj Dolank. Če bi se vsi zavedali, da je treba malo bolj poskrbeti zase, v zdravstvu ne bi bilo toliko čakalnih vrst.


Darja Reichman, slovenska gledališka, televizijska in filmska igralka

Moja prva misel je, da bi v novem letu, v katerega smo vstopili, imela malo več časa zase, oziroma, da bi si ga znala malo bolje razporediti! Tako pa vedno lovim zadnje minute. Drugače pa ob novem letu nimam kakšnih posebnih zaobljub. Vesela sem, da je tako, kot je, da lahko ob prostih trenutkih, ki jih je res malo, skočim na kakšen hrib. Zadnji dan starega leta po dolgem času nisem imela silvestrske predstave in sem se lahko z možem in sinom udeležila našega tradicionalnega pohoda na Veliko planino, kjer smo na zadnji dan starega leta nepričakovano srečali še naše stare prijatelje, s katerimi se nismo videli celo leto. Na prvi dan novega leta pa Šmarna gora! In to je moje darilo meni, narava, hoja, dobra družba, čas za branje, pogovor … Dosežki preteklega leta? Da sem ostala zvesta sama sebi, da še vedno, po vseh teh letih, uživam v svojem delu in se vedno kot otrok veselim novih izzivov, da se ne naveličam! Da imam dovolj energije za vse, kar počnem, pa naj bo to povezano z mojim poklicnim ali pa zasebnim življenjem! Naj bo tako tudi v prihodnje! Pa lep začetek novega leta vsem vam! Naj bo tako sončno kot so sončni tile dnevi, ki nas razvajajo že kar nekaj časa! Srečno in zdravo 2020!

Prejšnji članekPrednovoletno dogajanje v MCZoS
Naslednji članek“Leto 2020 bo leto izzivov.”