Nova Regionalna razvojna agencija (RRA) bo opravljala naloge, ki jih je do zdaj Regionalni center za razvoj (RCR). Ta jih namreč ne more več, ker je v večinski zasebni lasti. Skoraj 60-odstotni delež si delita Sergej in Metod Garantini, oba zaposlena v RCR. Sergej Garantini, direktor RCR, je ob tem povedal: »Zasavske občine bodo novo razvojno agencijo ustanovile zato, ker se RCR ni odločil za lastniško preoblikovanje.«

grascina
Nova zasavska razvojna agencija bo imela sedež na Grajski 2 v Zagorju, v stari rudniški graščini. Foto: arhiv ZT

Čeprav je Svet zasavske regije pooblastil prav RCR za opravljanje splošnih razvojnih nalog na regionalni ravni v javnem interesu v programskem obdobju 2014-2020, bo ta dela po sedaj veljavni zakonodaji lahko opravljal le še do 28. julija 2016. Po besedah Sergeja Garantinija jim nova razvojna agencija ne predstavlja konkurence. »RCR ustvari samo šest do sedem odstotkov prihodkov s področja institucionalnih razvojnih nalog. Ostale prihodke pa s projekti, kot so podjetniški inkubatorji, izobraževanja ipd.« Lani tak čas je bilo v RCR zaposlenih 24 oseb, trenutno jih je 18, po novem letu pa naj bi jih ostalo od 10 do 15. Odvisno tudi od razpisov in sprejetih projektov, je povedal Garantini.

Nova RRA bo nasprotno v stoodstotni javni lasti in bo delovala kot javni zavod. Sedež bo imela na Grajski ulici 2 v Zagorju, ker so zasavske občine že v preteklosti sprejele dogovor o razdelitvi regijskih institucij po občinah. Zato je bil zavrnjen tudi predlog trboveljske svetniške skupine SDS, da naj bi imela sedež v Trbovljah.

Podrobnejša določila za delovanje in financiranje RRA navaja Pravilnik o regionalnih razvojnih agencijah. Do 60 odstotkov določenih upravičenih stroškov bo krilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, do 40 odstotkov pa lokalne skupnosti. Novoustanovljena RRA bo morala za delovanje v letu 2016 pridobiti 105.000 evrov iz proračunov občin še pred izračunom stroškov ministrstva. S tem denarjem bo krila plače za 4 zaposlene, opremo in druge stroške obratovanja, pa tudi za naloge, ki jih bo do registracije in pričetka delovanja še opravljal RCR.

O ustanovitvi RRA so do konca oktobra odločali svetniki vseh treh občinskih svetov, predlog pa so pred končnim sprejetjem poslali še v drugo obravnavo.

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji članekTerezn’čan spet vozi
Naslednji članekRazgaljeni gasilci tretjič