Tako kot vsako leto je tudi letos potekal tradicionalni nočni pohod na Kum, ki ga organizira Kulturno društvo Podkum vsako tretjo soboto v decembru. Pohodniki prihajajo iz raznih krajev in občin, največ jih je iz Dolenjske.

Zbirno mesto je bilo pred Lovskim domom v Podkumu, kjer so organizatorji pohoda razdelili bone za brezplačen čaj in sladico ob prihodu na Kum. Po kratkih navodilih so se pohodniki na pot odpravili ob 16. uri. Do Malega Kuma so jih po glavni cesti spremljali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Podkum. Na izletniški kmetiji Baron je bil kratek postanek, nato pa so pohodniki pot nadaljevali sami po dobro označeni poti z osvetljenimi smerokazi.

Pohodnike sta na Kumu pričakali članici KD Podkum in jih po želji vpisali v evidenco udeležencev tradicionalnega pohoda na Kum. Najzvestejši, ki so se pohoda udeležili že peto, deseto ali petnajsto leto zapored, so prejeli simbolične nagrade.

Ob vračanju nazaj na Podkum pa sta  jih v gostišču pr’ Čop čakala brezplačna prežganka in čaj. Letos se je kljub dežju in blatu pohoda udeležilo okoli 30 pohodnikov, kar je za te razmere lepo število. Dobre volje med potjo in na vrhu Kuma ni manjkalo, vsi pohodniki pa so se varno in brez poškodb vrnili nazaj s Kuma.

Špela Kotar

Foto: arhiv KD Podkum