O kariesu

Zobne paste lahko preprečujejo nastanek kariesa, zmanjšajo preobčutljivost zob ter čistijo in belijo zobe. In katere sestavine so pomembne?

Za preprečevanje nastanka kariesa je najpomembnejši fluorid. Za največji učinek pri preprečevanju kariesa in zobne paste s fluoridom je potrebno medzobne prostore očistiti pred ščetkanjem zob, saj s tem dokazano povečamo učinkovitost ščetkanja.

Fluorid je varen za odrasle in otroke, če ga uporabljamo v odmerkih manjših oz. enakih 0,05 mg/kg telesne teže dnevno. Večje odmerjanje lahko povzroči fluorozo. Temu so bolj izpostavljeni otroci, zato je potrebno da uporabljamo za njih namenjeno zobno pasto v priporočenih odmerkih. Svetuje se, da se otrokom zobna pasta ne nanese po dolžini zobne ščetke, pač pa prečno.

Ustne vode s fluoridom povečajo koncentracijo fluorida v ustih, vendar se ne priporoča, da se te ustne vode uporablja namesto zobnih past. Koncentracija fluorida v ustnih vodah namreč ni tako visoka kot v zobnih pastah. Ustne vode s fluoridom se priporočajo kot dodatek k ustni higieni osebam, ki so bolj nagnjene k nastanku kariesa.  V vsakem primeru se svetuje da se ustne vode uporabijo vsaj 30 min po ščetkanju zob, saj se s tem izognemo izplakovanju fluorida ki smo ga nanesli z zobno pasto oz. če uporabljamo ustne vode s klorheksidrinom ali cetilpiridinom se izognemo zmanjšanju antiseptičnega učinka ustne vode.

Prav tako se svetuje, da ne jemo ali pijemo 30 min po uporabi ustnih vod s fluoridom ali antiseptičnim učinkom.

Ne ščetkajte zob 30 min – 1 uro po hranjenju. Svetuje se, da slina izpere kisline iz hrane in ponovno vzpostavi ravnovesje v ustih. Enako velja po zaužitju sladkih pijač in kombuče.

V kolikor namesto zobne paste s fluoridom uporabljate zobne paste s hidroksiapatitom, naj vsebujejo vsaj 10% hidroksiapatita. Glede na študije ima uporaba zobnih past s hidroksiapatitom v primerjavi z zobnimi pastami s fluoridom boljše učinke v remineralizaciji kot preprečevanju nastanka kariesa.

Pastile s probiotiki lahko zmanjšajo nastanek oblog in preprečujejo nastanek kariesa. Poleg tega lahko pomagajo pri zdravljenju vnetij obzobnega tkiva.

O preobčutljivosti zob

V zobnih pastah za zmanjšanje preobčutljivosti zob se uporablja kositrov fluorid ali arginin. Kositrov fluorid lahko obarva zobe, zato se mu dodaja cinkov fosfat ali glicin, ki ga stabilizirata in preprečita obarvanje zob.

Nekatere zobne paste imajo omejitev uporabe do 4 tedne, da se ne prezre drugih vzrokov, ki lahko povzročijo preobčutljivost zob.

V naslednjem nasvetu boste lahko prebrali kako ukrepati pri krvavenju dlesni, slabem zadahu, suhih ustih,…

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje