V petek, 21. oktobra, so na Gimnaziji Litija potekale laboratorijske vaje pri predmetih fizika, kemija in biologija. Raziskovalno vzdušje sta z eksplozivnimi poskusi začinila nekdanji dijak Gimnazije Litija dr. Matic Lozinšek dr. Mirela Dragomir z Inštituta Jožef Štefan.

Maturanti naravoslovnih predmetov smo laboratorijske vaje izvajali ob pomoči profesorjev. V kemijskem laboratoriju so bile v središču pozornosti ionske reakcije z barvnimi produkti, pri biologiji pa smo čas namenili vpogledu v delovanje enostavnih katalizatorjev oz. encimov v različnih rastlinskih in živalskih tkivih. Bodoči fiziki smo se osredotočili na valovanje snovi in vaje nekajkrat ponovili, da so si jih lahko ogledali tudi obiskovalci iz osnovnih šol, kajti pridružili so se nam tudi devetošolci z OŠ Litija, OŠ Gradec in OŠ Šmartno, ki jih zanimajo naravoslovne vede.

Poučno dogajanje sta sklenila dr. Matic Lozinšek in dr. Mirela Dragomir, ki sta pričarala pravi šov za ljubitelje atraktivnih eksperimentov. S tekočim dušikom in kisikom ter drugimi pripomočki sta izvedla serijo nevsakdanjih in zabavnih poskusov, ki zaradi zelo reaktivne narave žal presegajo varnostne omejitve šolskih laboratorijev. Goreči oblački, lebdeči magneti ter inovativen in ekonomičen način shranjevanja rojstnodnevnih balonov so bili le nekateri izmed poskusov, s katerimi sta navdušila dijake in goste ter nam kemijo približala na zelo privlačen in zabaven način.

Anamarija Rozina, 4. a

Foto: Gimnazija Litija