Na Puncah v jami bodo sodelovale tudi slepe udeleženke. Kar 23 udeleženk se je prijavilo preko odbora In Planinec, ki deluje v okviru Planinske zveze Slovenije. Doslej se je že 105 Slovenk odločilo, da bo dan žena obeležilo na svojevrsten način – s tekom ali pohodom po rudniku.

Zavod Savus bo ob osmem marcu, dnevu žena (9. marca 2024), pripravil rekreativno prireditev Punce v jami, ki na svojevrsten način obuja tradicijo praznovanja dneva žena in hkrati tradicijo rudarstva v Zasavju. Drugačno praznovanje dneva žena v rudniški jami med Trbovljami in Hrastnikom bo prav gotovo privlačno za udeleženke iz vse Slovenije.

Sedem slepih udeleženk

Perkmandeljc (in organizatorji seveda) je izjemno vesel, da so se prijavile na prireditev punce, ki jim bo hoja po rudniku, med tiri in po zahtevni poti, še poseben izziv. Na pot v rudnik se bodo (prvič) podale tudi slepe udeleženke prireditve Punce v jami, ki so se za udeležbo odločile na pobudo ene izmed spremljevalk slepih in slabovidnih Darje Dugon in odbora In Planinec. Darja je bila na lanskoletni prireditvi Punce v jami. Doslej se je prijavilo sedem slepih punc, ki jih bodo knapi v jami še posebej srčno pozdravili. Spremljalo jih bo 11 spremljevalk, pridružili se jim bodo še gibalno ovirana udeleženka in štiri pohodnice.

Kaj so Punce v jami?

Rekreativna prireditev Punce v jami ni samo tekmovalna, čeprav organizatorji merijo čas in proglasijo najhitrejše. Ženske lahko jamo tudi samo prehodijo in se družijo. Po teku (hoji) v jami jih čaka tekmovanje v metu bata škornja rikverc v kuolmkišto, druženje, koncert, jamski škrat Perkmandeljc in veliko zasavskega humorja, počastili jih bodo člani Društva copatarjev, ki bodo izbrali tri najbolj simpatične udeleženke, razglasili bodo zmagovalke po kategorijah in podelili še nekaj zanimivih priznanj in nagrad.

Kdaj bodo punce zavzele jamo?

Letošnja prireditev Punce v jami bo v soboto, 9. marca 2024. Perkmandeljc je že odprl prijave. Nekaj punc je izkoristilo zgodnje prijave po povsem znižani ceni. Še vedno je cena prijavnine ugodna. Doslej se je točno 100 Slovenk že opogumilo in prijavilo na prireditev.

Kdo pride?

Adrijana, Ajda, Alenka, Ana, Andreja (dve), Anja (pet), Alberta, Anita, Barbara (štiri), Damjana, Darja (štiri), Diana, Erika, Gordana, Hiacinta, Irena (tri), Ivana, Jana (dve), Janja, Jasmina (dve), Jasna, Jelka, Jožica, Karla, Katarina, Katja (tri), Klara, Kristina, Ksenija, Lara, Liljana, Maja (tri), Manca, Marcela, Marija (štiri), Marijana, Marjeta (tri), Marta, Maša, Mateja, Melita (dve), Milena (dve), Miri, Mirsada, Mojca, Nataša (dve), Nina (dve), Nives (dve), Nuša, Patricija, Pavla, Petra (dve), Polona, Renata, Sabina, Sara, Simona (dve), Sonja, Suzana, Špela, Tanja, Teja, Tina (dve), Urška (štiri), Veronika (dve), Vesna, Zala, Živa.

Novi imeni na seznamu sta Mojca in Živa. Največ prijavljenih nosi ime Anja (kar pet), po štiri nosijo ime Barbara, Darja, Marija in Urška, tri Irena, Katja, Maja, Marjeta in po dve prijavljeni punci nosita ime Andreja, Jana, Jasmina, Melita, Milena, Nataša, Nina, Petra, Tina, Simona in Veronika.

Od kod so pogumne punce?

Zadnje prijavljene punce so med kraje, od koder prihajajo udeleženke prireditve, vpisale nekaj novih slovenskih krajev: Šenčur, Petrovče in dva zasavska kraja: Kisovec in Izlake.

Punce sicer prihajajo od vsepovsod. Pa poglejmo, kateri kraji so že zastopani na Puncah v jami: Bevke, Bobovek, Bovec, Bovše, Brezje (pri Čemšeniku), Celje, Čemšenik, Dobruška vas, Dol pri Hrastniku, Dol pri Ljubljani, Domžale, Drapšinova vas, Gabernik, Gorenja vas, Gorenja vas, Gradišče pri Litiji, Hrastnik, Izlake, Izola, Kamnik, Kisovec, Koper, Kovk, Kranj, Krško, Latkova vas, Leskovec pri Krškem, Litija, Ljubljana, Ljubljana – Polje, Logatec, Log pri Brezovici, Luče, Lukovica, Maribor, Marno, Nova vas pri Markovcih, Novo mesto, Petrovče, Prebold, Ptuj, Radeče, Radomlje, Sava pri Litiji, Slovenske Konjice, Stopiče pri Novem mestu, Senožeti, Šempeter, Šenčur, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Tržič, Vir, Višnja Gora, Vojnik, Zgornja Polskava, Žirovnica.

Prijave

Ne zamudite druženja, dobrega žura in praznovanja, ki si ga boste zapomnile. Le za ženske, ki jih ni strah izzivov! Prijavnica za vas je pripravljena.

Prijava


Ženske imajo v Zasavju od nekdaj posebno težo. Marsikje nosijo več kot tri vogale hiše na svojih plečih. Iz zgodovine pa je malo znano, da so prav ženske organizirale prvi rudarski štrajk v Sloveniji. V Trbovljah. Tudi prvo praznovanje dneva žena na ozemlju Slovenije so pripravili v Trbovljah leta 1913, 19. marca. Dan žena v Zasavju je še vedno pomemben praznik in ga ženske rade praznujejo. Praznujemo ga še na prav poseben način, s prireditvijo Punce v jami.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPrometni »kaos« v Kisovcu
Naslednji članekDanes dogaja