Na praznični dan, 2. januar, se je letos več kot tisoč pohodnikov po osmih poteh odpravilo na tradicionalni pohod na Kum. Člani Planinskega društva Kum Trbovlje so pripravili že 38. novoletni pohod na Kum. Planina na Kumu je bila polna pohodnikov, ki so uživali v prijetnem sončnem vremenu.

»Letošnjega pohoda se je udeležilo daleč največ pohodnikov v zadnjih letih, je dejala predsednica PD Kum Trbovlje Marjeta Bricl. S svojo ekipo 30 članov planinskega društva in Gorske reševalne zveze Ljubljana je tudi tokrat poskrbela za varne poti in brezhibno organizacijo pohoda. Udeleženci pohoda so prišli z vseh strani Slovenije, na Kum so se lahko povzpeli po osmih različnih poteh iz dolin okrog Kuma. Pohoda se je udeležilo tudi več organiziranih skupin, tokrat je bilo precej udeležencev iz Ljubljane, tudi letos so prišli planinci iz Zagreba. Med vsemi, ki so se ta dan vzpeli na zasavski Triglav, je bilo tudi 9 takšnih (eden iz Zagorja, osem iz Trbovelj), ki so se udeležili vseh 38 novoletnih pohodov.

Prve pohodnike je v dolini še spremljala megla, Kum pa se je ves dan svetil v soncu in udeleženci pohoda so se tokrat zadržali na vrhu Kuma dlje kot običajno. Tudi tokrat so bili nagrajeni z lepim planinskim druženjem, 38. pohod pa je postregel še s čudovitim dnevom, pa tudi razgledom do Julijskih Alp, Karavank, na jugu pa proti Gorjancem.

Doslej se je 38 pohodov udeležilo več kot 47.000 udeležencev. Pohodi na Kum na drugi dan novega leta tradicionalno postrežejo z voščili ob novem letu, stiski rok med planinskimi prijatelji in znanci, željami za varno pot in srečo v mladem letu. Pozdrav srečno je na prve dni novega leta v planinah prav tako pomemben, kot je v zasavskih dolinah.

MP

Foto: Marjeta Bricl